Wat?! Een culinair experte die afhaalpizza eet?

Wat?! Een culinair experte die afhaalpizza eet?

Dus jij dacht dat iemand als Zin in meer-experte Evelien nooit pizza bestelt of simpelweg boterhammen op tafel zet na een te lange werkdag? Of zo rond etenstijd wanhopig naar een koelkast vol restjes en een hoopje zielige groenten staart? En dat ze een blikje frisdrank of een zak chips verwerpelijk vindt? Dream on...


Een titel als ‘culinair journalist’ schept zo z’n verwachtingen bij de mensen. Ze gaan ervan uit dat je in elk sterrenrestaurant hebt gegeten en persoonlijk bevriend bent met alle chefs. In hun verbeelding zien ze een ruime keuken, een eclectische mix van functioneel, modern en artistiek rommelig. Een grote koelkast waarin de meest exotische ingrediënten alfabetisch gesorteerd staan. Een krijtbord aan de muur met daarop in sierlijke letters een weekmenu met daarnaast een afscheurbaar notitieblokje voor de boodschappenlijstjes. Ze gaan ervan uit dat je kind aan huis bent bij alle delicatessenzaken en alle kaassoorten van a tot z kent. Dat je nooit chips eet en je neus ophaalt voor frisdrank. Als ze per ongeluk te weten zouden komen dat je puur uit gemakzucht enkele keren per maand online pizza, kebab of Chinees bestelt, zouden ze lachen en met hun ogen rollen. Zij toch niet, mevrouw de culinair journalist, met haar 200 kookboeken en onuitputtelijke bron van inspiratie.

Helaas. Meestal is het... chaos en gedoe! Terwijl ik dit schrijf, slurp ik aan een blikje cola light en kijk ik al met één oog op de klok. Nog anderhalf uur voor ik mijn dochter van de crèche moet oppikken en nog geen seconde aan het avondeten gedacht. Laat staan dat ik al in een supermarkt ben geraakt. Eigenlijk moet ik ook nog de keuken opruimen, want dat is niet gebeurd sinds het ontbijt van deze ochtend. Heb ik dan nog wel tijd over om te koken?! Toevallig ontdekte ik dat mijn dochter dol is op palak paneer (zelfgemaakte kaas met spinazie) van het Indisch afhaalrestaurant op de hoek, maar dat kan je toch niet vaker dan één keer per week serveren? Boterhammen dan maar? Of snel een dozijn pannenkoeken bakken?

Als ik mijn koelkast opentrek, zakt de moed me in de schoenen. Het is een soort kerkhof van restjes. Als je wekelijks 2 à 3 keer kookt voor een tijdschrift, is het onvermijdelijk dat je aan het einde van de rit opgescheept zit met massa’s ingrediënten die je met de beste wil van de wereld niet kan combineren. Of wat zou jij doen met een half pak gerookte zalm, een gemberwortel, zoetzure saus, 4 wortels, een stukje parmezaan, 5 kerstomaten, een halve courgette, een aangebroken potje zure room, 6 plakjes ontbijtspek, foie gras, karnemelk, 3 eieren, een halve bokaal tomatensaus, olijven, gegrilde aubergines en parmaham? Oké, wacht eens even. Ik zie hier voor mijn neus eigenlijk wél een interessante pastasaus ontstaan. Als ik die spekjes nu eens aanbak met de courgette en er dan de kerstomaten, de aubergines, de olijven en de pot tomatensaus aan toevoeg? Afwerken met de rest van de parmezaan et voilà: het is gefikst!

Ik neem aan dat de koelkastinhoud van een normale mens er anders uitziet dan die van mij, maar eigenlijk is dat het liefste wat ik doe: bij een vriendin op bezoek gaan en vragen of ik mag koken. Gewoon, met wat er in huis is. Je zou versteld staan van wat er allemaal bijeen geflanst kan worden. En ook: hoeveel geld je daarmee bespaart! Ik schaam me diep als ik weer een verlepte sla moet weggooien. Of een halve fles melk zuur heb laten worden. Ik moet mezelf ook echt bedwingen om niet toe te geven aan de grillen van elke dag, want dan zou ik 5 keer per week volledig nieuwe ingrediënten gaan halen voor 5 totaal verschillende gerechten. Tijdrovend, onefficiënt en duur!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Eigenlijk is het beter om aan het begin van de week een heleboel groenten en andere dingen te kopen en ze gaandeweg op te gebruiken. Stel je flexibel op en hou niet te hardnekkig vast aan culinaire dogma’s. Oh, had ik nog champignons? Die doe ik wel in de saus. En hé, kijk daar, nog een stuk chorizo! Lekker in een rijstgerechtje. Slablaadjes zijn heerlijk in een groene soep. Van een overschotje wortels maak ik een lekker soepje, op smaak gebracht met die ene appelsien die daar nog eenzaam lag te koekeloeren in je fruitmand.

En vanaf volgende week ga ik écht efficiënter winkelen. Dan blijft er op het einde van de maand misschien geld genoeg over om naar mijn favoriete delicatessenzaak te gaan.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Schoonmaaksystem

Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Swiffer

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie