Welles! Nietes!

Welles! Nietes!

Hoe reageer je op gedragsproblemen zoals overdreven veel kibbelen en ruzie maken. Overdrijf het belang hier niet van. Want alls kinderen ruzie maken leren ze daarvan. Maar wat doe jij als ouder? Laat je ze gaan, grijp je in of begeleid je ze in hun ruzie? En hoe doe je dat? Zin in meer geeft tips.


Kinderen maken ruzie. Op school, op straat of thuis met broertjes en zusjes. Ruziemaken is niet leuk, ook niet voor jou als toehoorder, maar het heeft wel een functie. Door ruzie te maken oefenen kinderen allerlei sociale vaardigheden. Zoals opkomen voor je eigen belangen en je inleven in iemand anders. Door een ruzie of een conflict maken kinderen elkaar duidelijk wat ze niet willen. En eigenlijk hoef je pas in te grijpen als ze daar echt niet uitkomen.

Goedmaken

Als je kinderen ruzie maken en je merkt dat het uit de hand begint te lopen, spreek ze dan allebei aan of stuur ze even weg. Als ze weer rustig zijn kunnen ze terugkomen en ga je een gesprekje met hen aan. Kinderen leren op die manier hun emoties te verwoorden. Vraag de kinderen ook of ze zelf een oplossing weten. Daarvan krijgen kinderen ook inzicht in hun eigen gedrag en eventuele gedragsproblemen. Het gesprek is voorbij als het weer goedgemaakt is. Besteed daar aandacht aan. Door het weer goed te maken leren kinderen namelijk dat conflicten altijd op te lossen zijn.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Nooit partij kiezen

Ruzies komen voor in vrijwel elk gezin, hoe liefdevol en warm ook. Zelden leidt dat geruzie echt tot gedragsproblemen. Meestal ontstaat zo’n kinderruzie uit rivaliteit. Waarom mag de grotere broer langer opblijven? Vindt mama hem soms liever? Het is belangrijk dat je als ouder een veilige sfeer creëert waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen. Laat merken dat je beide ruziemakertjes begrijpt. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik snap dat jij dit wilt en jij dat’. Daarmee maak je als ouder de competitie minder groot en zullen je kinderen minder het gevoel hebben dat ze om je aandacht moeten vechten. Partij kiezen in een ruzie of een van je kinderen voortrekken is uit den boze. Leg liever uit waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Bijvoorbeeld dat kleine kinderen meer slaap nodig hebben dan oudere.

Wil je meer lezen, over ruzie en andere gedragsproblemen? Op opvoedadvies.nl/ruzie en Ouders Online (ouders.nl) vind je tips en adviezen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Wasmiddel

Dash met een vleugje Lenor, vloeibaar

Dash

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Dash vloeibaar product met een vleugje Lenor

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie