Zes leerzame activiteiten rond bomen

Zes leerzame activiteiten rond bomen

Zin om wat vaker naar buiten te gaan met het hele gezin en ben je op zoek naar plezante outdoor activiteiten voor de kinderen? Stimuleer dan hun interesse in de natuur; want het is belangrijk dat kinderen over de waarde van de natuur in hun omgeving leren.


Bomen zijn van levensbelang voor de planeet en voor onze eigen gezondheid. Met deze activiteiten leren je kinderen op een speelse manier over de schoonheid en het belang van bomen:

1. Samen ontdekken
Neem je kinderen mee naar een bos of park dichtbij huis. Laat ze bladeren verzamelen en bekijk samen welke verschillende vormen en kleuren er zijn. Laat ze ontdekken hoeveel verschillende boomsoorten er in de omgeving zijn. Je kunt een bomengids meenemen, waarin je samen kunt opzoeken welk blad bij elke boomsoort hoort. Tegenwoordig bestaan er ook verschillende apps waarmee je bomen kunt identificeren. De bekendste is Leafsnap. Dit is een mobiele gids die, op basis van visuele herkenning van het blad, de boomsoort kan identificeren.

2. Bezoek een natuurgebied
Wie is er niet verwonderd en onder de indruk van een adembenemend bos met torenhoge dennen? In een natuurgebied zijn gemakkelijke wandelingen te volgen, vaak ook geschikt voor kinderen, door middel van gekleurde paaltjes of andere bewegwijzering. Je kunt er ook georganiseerde wandelingen met een boswachter doen, die kan laten zien welke processen zich afspelen bij rottende boomstammen of hoe je de leeftijd van een boom kunt aflezen. In de natuur doen kinderen interessante nieuwe ervaringen op, terwijl ze niet het gevoel zullen hebben dat ze verplicht iets aan het leren zijn.

3. Creatief met bladeren
Het verzamelen van bladeren kan een boeiende, leerzame hobby zijn, die kinderen aanmoedigt op zoek te gaan naar verschillende soorten. Thuis kunnen ze deze bladeren drogen door ze tussen oude kranten te steken en er vervolgens wat zware boeken op te leggen. Wanneer de bladeren helemaal droog zijn, kan je ze lakken of verven en er een mooie collage mee maken. Je kunt ze ook gebruiken om wenskaarten te maken: lijm ze op kaartjes en versier met gekleurde verf en glitterpennen. Je kunt de bladeren ook aan touwtjes hangen en er een mooi herfstmobiel mee maken.

4. Plant een fruitboom
Het planten van een fruitboom in de tuin is een interessante activiteit om kinderen te leren over het groeien van fruit. Kies een fruitboom die geschikt is voor ons klimaat. Als je niet zeker bent welke boom het beste is, vraag dan een lokale teler om advies.

5. Maak je eigen natuurgids
Wandel door de buurt met je kinderen en verzamel bladeren, zaden en bloemen. Ontdek welke boomsoorten in het gebied voorkomen, met behulp van een boomgids of mobiele app. Maak met deze bevindingen samen een eigen natuurgids. Gebruik gedroogde bladeren en andere gevonden items, label ze en noteer de locatie van de boom, maak er een tekening bij of plak een foto in je gids. Gedurende de seizoenen kunnen de kinderen observeren hoe de bomen in de buurt veranderen en aantekeningen maken in hun gids.

6. Een band met de natuur

Activiteiten hoeven niet altijd leerzaam te zijn. Vergeet niet de kinderen te laten spelen in de natuur, hoe zalig is het om in bomen te klimmen en verstoppertje te spelen of te picknicken in het bos? Zo bouw je positieve herinneringen op aan samen buiten zijn tussen de bomen. Leren over bomen hoeft niet saai te zijn. Stimuleer activiteiten en projecten die de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen. De waardering voor bomen en natuur is iets waar ze hun hele leven iets aan hebben.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Maak een feest van alledaagse overwinningen

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Naast de traditionele feestdagen, zoals kerst of verjaardagen, is het leuk om kleine overwinningen en prestaties binnen je gezin te vieren. Dit zijn een aantal gelegenheden die je kunt vieren en ideeën om thuis een leuke tijd te hebben.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Samen sporten met je kinderen

Samen sporten met je kinderen

Samen sporten met je kinderen

Samen met de kinderen sporten is gemakkelijk én leuk; Zin in meer geeft je vijf top tips om samen actief te zijn.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow