Zo maak je een succes van je nieuw samengesteld gezin

Zo maak je een succes van je nieuw samengesteld gezin

Een nieuwe relatie is vaak niet evident. Als daar dan ook een nieuw samengesteld gezin bij hoort, vraagt dit een serieus engagement van alle gezinsleden. Wie de typische valkuilen die bij een nieuwe relatie en een nieuw gezin horen, vermijdt ... heeft een grote kans op slagen.


Haast en spoed is in een nieuwe relatie zelden goed

In een nieuwe relatie te hard van stapel lopen is niet gezond. Voor de stichting van een nieuw samengesteld gezin geldt net hetzelfde. Valkuil: (Stief)ouders hopen soms dat alles in het nieuw samengestelde gezin binnen de kortste keren op wieltjes zal lopen. Dat is niet echt realistisch. Je kan er beter van uitgaan dat het bereiken van een evenwicht in een nieuw samengesteld gezin 4 tot 7 jaar duurt.

Tip: oké, je popelt om continu te genieten van je nieuwe relatie. Maar soms is het beter even te wachten vooraleer je effectief gaat samenwonen. Dit geeft iedereen de kans om in een ontspannen sfeer aan elkaar te wennen, bv. tijdens uitstapjes, een gemeenschappelijke vakantie,…

Creëer ruimte

Valkuil: Een nieuw samengesteld gezin vormen, betekent in de eerste plaats: samen onder één dak gaan wonen. Als de (stief)kinderen dan moeten vechten voor een bed of voor een plaatsje aan de eettafel, vraag je om moeilijkheden.

Tip: laat de kinderen mee bouwen aan het nieuw samengestelde gezin door er over te praten en hen praktische zaken te laten regelen, zoals de kamerverdeling. Betrek hen ook bij de inrichting van hun slaapkamer, zodat ze zich snel thuis voelen.

Communiceren is de boodschap

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Valkuil: Nieuwe stiefouders gaan er nogal eens van uit dat zij de juiste opvoedingsstijl in petto hebben. Vanuit die overtuiging staan ze soms te snel klaar met met kritiek op de aanpak van de andere ouder. Ook de stiefkinderen worden hier de dupe van. Vaal leidt dit tot problemen in het nieuwe gezin – en dus in je nieuwe relatie.

Tip: tijdens het samensmelten van 2 gezinnen naar 1 moet je onderhandelen, je mening bijsturen en compromissen sluiten. Zijn er conflicten, durf dan na te gaan waar jij in de fout bent gegaan. Zorg er ook voor dat de kinderen te allen tijde met hun vragen en twijfels bij je terechtkunnen.

Wedijver niet met de biologische ouder

Valkuil: Sommige stiefouders denken dat ze een echte ouder voor hun stiefkinderen kunnen worden. Dat is te hoog gegrepen.

Tip: neem in het begin van je nieuwe relatie een zo bescheiden mogelijke rol op tegenover je stiefkinderen, en wacht tot ze je zelf vragen om meer. Laat ze ook kiezen hoe ze je noemen, zo maak je duidelijk dat je de plaats van hun biologische ouder niet wilt innemen.

Stel je verwachtingen niet te hoog

Valkuil: In het begin van je nieuwe relatie hoop je misschien dat je nieuwe partner een perfecte stiefouder zal worden. Dit romantische ideaal zal onvermijdelijk door werkelijkheid achterhaald worden. Ook is de kans heel klein dat de kinderen de nieuwe gezinssituatie meteen zullen toejuichen.

Tip: bereid jezelf en de kinderen goed voor op het samenleven in een nieuw samengesteld gezin. Je creëert een houvast door duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld wat betreft etens- en bedtijd, tv-kijken en huiswerk maken. Streef daarbij een compromis tussen de huisregels die reeds vroeger golden in beide gezinnen. Succes met je nieuwe relatie en je nieuwe gezin!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Wasmiddel

Dash met een vleugje Lenor, vloeibaar

Dash

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Dash vloeibaar product met een vleugje Lenor

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie