Zo zonen, zo dochters?

Zo zonen, zo dochters?

Voed jij je zoon en dochter op dezelfde manier op? Of ben je vaak wat strenger voor je dochter en wat milder voor je zoon? Ik weet al voordat ik nog maar een letter op papier heb gezet, dat ik me op glad ijs begeef. Dit wordt een blog waarover heel wat moeders een uitgesproken mening zullen hebben. Tenminste, als ze een zoon én een dochter hebben.


Als je een recent Brits onderzoek van de website www.netmums.com mag geloven, behandelt 88% van de moeders hun zoon anders dan hun dochter. En met anders bedoelen ze vooral minder kritisch.

Een op de twee gaf toe een sterkere band met hun zoon dan met hun dochter te voelen. Bovendien waren de moeders geneigd om de persoonlijkheid van de zoon positiever in te schatten. Fouten van mannen in wording werden met de mantel der liefde bedekt. Een dochter werd al snel als lastig en tegendraads bestempeld. Tot slot gaf meer dan één op de vijf moeders toe fouten van een zoon sneller door de vingers te zien en een dochter voor dezelfde fouten te berispen. Bizar dat de helft van de moeders het wél verkeerd vond om dochters en zonen anders te behandelen.

Ik vind de uitslag niet alleen verrassend, ik vind hem vooral erg verontrustend. Hij dwingt me bovendien om mijn eigen opvoeding kritisch onder de loep te nemen. Ben ik minder streng voor mijn zoon Daan en eis ik meer van dochter Nina? In het geval van een tweeling zoals de mijne (zelfde leeftijd, zelfde klas, zelfde omgeving…) kan ik het verschil nóg zuiverder bekijken. Nu ja, zuiver... Ik steiger acuut bij de gedachte dat ik ook tot die 88% behoor. Mijn vriend vindt alleszins dat ik mijn zoon sneller te hulp schiet als hem iets niet meteen lukt. "Laat het hem zelf oplossen, help hem toch niet zo vaak, geef hem de ruimte om te leren!" Maar die instant hulp heeft misschien meer met mijn ongeduld te maken. Of is dat een smoesje? Als ik mijn kids vraag wat ze ervan vinden, zegt Daan meteen dat ik niet strenger voor Nina ben. Goh, wat een verrassing. Maar ook dochter Nina zegt dat ze er niets van merkt. "Heel soms misschien, mama." Ben ik ook schuldig?

Als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd, zie ik dat mijn moeder effectief milder was voor mijn broer – die de middelste was - dan voor mijn oudere zus en mij. Het gekke was dat mijn zus en ik allebei sterke persoonlijkheden hadden met een behoorlijke portie inzet en pit, terwijl mijn broer meer een love and peace-type was met veel minder peper in de kont. Ook moesten mijn zus en ik extra hard werken op school voor goede punten en meer in het huishouden doen. Met andere woorden: wij beantwoordden veel meer aan het profiel van hulpvaardige kinderen. En toch kregen we vaker het deksel op de neus, ook al besef ik dat mijn moeder haar best heeft gedaan.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ik heb het dus wél van thuis uit meegekregen als voorbeeld. En het is juist die ontwikkeling waar sommige psychologen moeite mee hebben. Door de mildere houding van moeders naar hun zoon, ontwikkelt een dochter flink wat zelfkritiek waar ze vaak lang last van kan hebben. Ai, ook dat is confronterend en vooral herkenbaar. Mijn werk is nooit goed genoeg, mijn huishouden nooit perfect op orde. Om over mijn andere tekortkomingen nog maar te zwijgen. Conclusie: we moeten onze dochters vaker bemoedigend toespreken. En hen minder behandelen zoals we met onszelf omgaan: meestal heel streng.

Ik heb beslist. Ik doorbreek de vicieuze cirkel en zorg ervoor dat mijn toekomstige kleindochter net zo vaak vergissingen mag maken als mijn toekomstige kleinzoon.

Manon

Ps Wat vind jij? Behandelen moeders hun zonen anders dan hun dochters? Geef je mening op mijn Facebookpagina!

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie