Beter timemanagement met deze 5 tips


Gezin
18/05/2021
Tegenwoordig zijn we altijd met iets bezig en hebben we steeds minder vrije tijd. Weten hoe je alles kan organiseren is essentieel geworden!

Timemanagement tip 1: organiseer volgens prioriteit

Vaak zijn de activiteiten waar je het meest tegenop ziet helaas ook de belangrijkste. Daarom is het nuttig je taken in te delen volgens hun prioriteit. Wat het dringendst is, pak je altijd het eerst aan. Van de heetste hangijzers wil je immers het snelst afkomen! Zo heb je alweer één bron van stress minder en zal het werk wat je daarna doet je veel makkelijker afgaan! Het beste is een schriftelijke indeling van je tijd en daarvoor is er niets beters dan een bullet journal.

Timemanagement tip 2: vermijd heen- en weergeloop

Om te vermijden dat je te veel tijd doorbrengt met verplaatsingen, bezoek je op elk traject verschillende bestemmingen die dicht bij elkaar liggen. Als het enigszins kan, aarzel dan niet om de producten die je nodig hebt online te bestellen. Laat ze aan huis leveren of ga ze rechtstreeks afhalen: zo breng je minder tijd in winkels door.

Timemanagement tip 3: vraag om hulp

Voor minder belangrijke taken vraag je gerust aan je familie en vrienden om een handje toe te steken. Huishoudelijke klusjes, de hond uitlaten, bij de bakker langsgaan voor brood ... Ook dat brengt je al een heel eind verder bij het beheren van je tijd! Maar een dienst vraagt om een wederdienst, als zij op hun beurt jou een keertje nodig hebben!

Timemanagement tip 4: vermijd afleiding

Blijf van je smartphone, vergeet de sociale media even en zet de televisie uit. Al deze afleidingen zorgen ervoor dat je minder geconcentreerd bent, waardoor je merkelijk minder doeltreffend bent. Zet de meldingen van je mobiele apps uit , bijvoorbeeld wanneer je het huishouden doet. Om nog meer tijd te winnen, probeer je de Swiffer Starterkit: ideaal om je vloeren op alle plekjes goed en snel schoon te maken!

Timemanagement tip 5: geniet van je vrije tijd

Bravo! Je bent erin geslaagd tijd vrij te maken. Nu is het tijd om stoom af te blazen! Dit zijn een paar van de dingen die je kunt doen tijdens de uurtjes die je gewonnen hebt:

  1. Doe met je gezin aan een digitale detox. Zet alle technologische apparaten even uit en breng qualitytime door met je familieleden!
  2. Doe aan yoga, pilates of meditatie. Ga op les of pas zelf enkele snelle en eenvoudige meditatietechnieken toe. Het maakt niet uit welke ontspanningstechniek je kiest, het belangrijkste is dat je al je aandacht richt op je ademhaling, dat je naar je lichaam luistert en je volledig focust op jezelf.
  3. Speel een spel: geniet van het gezelschap van je familie met gezelschapsspelletjes of een geïmproviseerd spel.
  4. Lees een boek. Niets is fijner dan je lekker ontspannen te installeren en je in een goed boek te verdiepen. Waarom begin je met je vrienden geen leesclubje?
  5. Neem een bad. Maak van je badkamer een wellness en gun jezelf een moment om je lichaam te vertroetelen.
  6. Laat je creativiteit de vrije loop. Speel piano, neem schilderles of schrijf gedichten: er zijn eindeloos veel manieren om je creativiteit tot uitdrukking te brengen!
  7. Zet een film op. Nestel jezelf met je gezin of je vrienden in de zetel en geniet samen van een leuke film.

Goed tijdsbeheer is van essentieel belang om momenten voor jezelf vrij te maken, zodat je dingen kunt doen waar je blij van wordt. Bespaar dus geen tijd op een betere organisatie!

En jij, heb jij tips om je tijd goed te organiseren?