Goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar beginnen


Gezin
30/11/2018
Zin in het helpen van je tieners of groot geworden hummeltje bij de voorbereiding van het nieuwe schooljaar? Dit zijn een paar tips.

Kinderen staan onder heel wat stress op school, en die neemt alleen maar toe naarmate ze groter worden en van de lagere school naar de middelbare school overgaan… Vandaar dat ze soms met een klein hartje tegen de eerste schooldag aankijken. Maar dat geldt voor alle kinderen, dus geen paniek! Maar hoe bereid je jezelf voor op het nieuwe schooljaar?

5 tips voor een geslaagd nieuw schooljaar

  • Anticiperen. De beste tip om het begin van het schooljaar voor je pubers of prepubers goed voor te bereiden, is dat je het ruim van tevoren aanpakt. Ook al geeft de middenschool je niet al vanaf het einde van het vorige schooljaar de agenda voor het volgende jaar mee, dan moet je toch nog steeds een paar dagen voor de eerste schooldag uit je vakantieoord terugkomen en je kind aansporen zijn schoolspullen te sorteren, om na te gaan wat nog mee kan en wat je nieuw moet kopen. Je zoekt alles uit, verzamelt nieuwe moed voor het nieuwe schooljaar en maakt een denderende start!
  • Als je nieuwe schoolspullen moet kopen, maak je van die ‘klus’ een leuke dag. Trek wat tijd uit om met je kind te praten, vooral als het een beetje angstig tegen de eerste schooldag opziet. Geef het jouw advies mee, jouw tips om te ontstressen… En sluit het gesprek af met een verwennerij: een fruitsapje op het terras van een gezellig café, of ga samen een mooie agenda of een nieuw T-shirt kopen voor de eerste schooldag.
  • Zodra je de schooltijden en naschoolse activiteiten kent, kun je aan het vertrouwde hoofdbreken beginnen. Alles moet immers passen in de agenda van je gezin en ieders weekschema moet worden georganiseerd. Dit is het moment waarop je checkt of je kind dit jaar doorgaat met basketbal, dans of toneel… omdat het daar ook echt dol op is! Doe geen moeite (en geef er geen geld aan uit!) voor een jaarabonnement pingpong als je na twee maanden een huilend kind naar de les moet slepen…
  • Stel samen met je kind een huiswerkplanning op. Daar is op het eerste gezicht niets prettigs aan, maar het mist dan ook niet zijn doel. Voor een goede voorbereiding van het nieuwe schooljaar is een goede planning al genoeg! Minstens een half uurtje elke avond voor het nalezen van de les van de volgende dag, een uurtje rekenen op donderdagavond… leg alles vast. Als je tiener zijn onafhankelijkheid opeist, waarom niet, maar de afspraak is dat je er mag op rekenen… dat hij zich aan de planning houdt!
  • Tieners zien zichzelf graag als nachtuilen… maar op die leeftijd hebben ze tussen 9 en 10 uur slaap nodig! Vergeet niet dat het licht van beeldschermen (mobiele telefoon, computer, televisie…) het inslapen belemmert. Om te voorkomen dat je tiener voor de herfstvakantie al helemaal uitgeput is, verplicht je hem alle schermen een uur voor het slapengaan uit te zetten.

Met deze eenvoudige tips zou je het nieuwe schooljaar al ietsje soepeler moeten kunnen aanpakken. En als dat niet het geval is, troost jezelf dan met de gedachte dat je iets bijgeleerd hebt over een optimaal begin van het schooljaar en dat je niet meer kunt doen dan je zo goed mogelijk voorbereiden! Ga eens kijken naar deze extra tips voor een efficiëntere ochtendroutine !

En jij, hoe pakken jouw opgroeiende kinderen het nieuwe schooljaar aan?