Help je kind ontstressen met deze 3 oefeningen


Gezin
1/02/2019

Je kind heeft stress. Heb je geen idee hoe je je oogappel kan helpen? Ontdek 3 oefeningen die je kind leren om de druk los te laten.Hoe herken je stress bij een kind?

De punten van een toets, een voetbalwedstrijd of een verhuis … Er zijn veel triggers die stress bij kinderen kunnen uitlokken. Ze worden al te vaak onderschat. Je kleine schattebout voelt zich soms misschien een beetje verloren in een maatschappij waar prestaties belangrijk zijn. Om nog maar te zwijgen over de druk die vaak op kinderen wordt uitgeoefend. Soms zijn ze zelfs bang om jouw liefde of goedkeuring te verliezen als ze niet presteren op school of in de tennisclub.

Maar hoe herken je stress bij een kind? Stress uit zich op verschillende manieren. Denk aan nagelbijten, buik- of hoofdpijn, veranderingen in gedrag … Vaak gaat het om een fysieke uiting omdat kinderen het moeilijk hebben om hun angst mondeling uit te drukken.

Help je kind ontstressen: 3 oefeningen

Zorg dat je kind zich goed in zijn of haar vel voelt en geef je oogappel bevestiging als dat nodig is. Bewonder de verschillen en ga je kind zeker niet vergelijken met leeftijdsgenootjes. Neem de tijd om zijn of haar sterke punten te benadrukken en staar je niet blind op de negatieve kantjes. Het zelfvertrouwen van je kind zal vertienvoudigen.

Zie je toch stress bij je kind? In stressvolle situaties zijn er oefeningen om de angsten van je kind te verlichten. Bekijk snel onze 3 voorstellen:

Doe ‘het boze mannetje’  

Deze ontspanningsoefening kan je op elk moment doen. Het is wel belangrijk dat jij en je kind zich op een rustige en vertrouwde plek bevinden. De oefening gaat als volgt: je kind staat recht met de voeten iets uit elkaar. Vraag hem of haar om eens diep in te ademen. Terwijl je oogappel inademt, spant hij of zij vuisten, armen en schouders op. Aan het einde van de inademing maakt je kind een grimas. Alle gezichtsspieren worden samengetrokken en dat zorgt voor grappige (of boze) gezichtsuitdrukkingen.

Vervolgens gaat je kind uitademen door de neus en laat hij of zij alle spieren ontspannen. Herhaal deze oefening 3 tot 4 keer en laat je kind ondertussen vertellen wat hij of zij voelt.

Bekijk de situatie vanuit een ander perspectief

Vraag aan je kind om de situatie die stress brengt, te omschrijven. Welke gevoelens brengt dit naar boven? Wat is er precies aan de hand?

Vervolgens vraag je hem of haar naar deze situatie te kijken maar dan vanuit het standpunt van iemand anders. Wat zou papa doen? Hoe zou oma hiermee omgaan? Of hoe zou een klasgenootje dit aanpakken?

Vraag aan je oogappel om dit vanuit zoveel mogelijk verschillende standpunten te doen. Deze oefening zorgt ervoor dat je kind afstand leert nemen van de stress en vooral van de oorzaak ervan.

Haal de ‘karate kid’ in je oogappel naar boven

Vraag je kind om zich de situatie die hem of haar dwarszit in te beelden. Je vertelt je oogappel dat er voor hem of haar ook een denkbeeldige zak op de grond ligt. De situatie in zijn of haar hoofd mag je kind nu in deze zak stoppen.

Laat je kind zich nu concentreren op deze ‘zak vol zorgen’. Terwijl hij of zij uitademt laat je je kind een stevige mep uitdelen aan de denkbeeldige zak. Laat je kind deze oefening twee of drie keer (per arm) herhalen.

Wist je trouwens dat geuren ook kunnen helpen om te ontstressen? Wanneer je kind een vertrouwde geur ruikt, zal hij of zij zich rustiger voelen. En de stress? Je oogappel vergeet even al zijn of haar zorgen! Gebruik Lenor  om de kleding van je kind een zachte geur te geven en hem of haar een vertrouwd gevoel te geven.


En jij, wat doe jij om je kind te helpen ontstressen?