Het belang van samen eten met de familie
Je kinderen heen en weer rijden tussen al hun activiteiten, je huis netjes houden en omgaan met alle andere problemen die zich tijdens de dag voordoen... samen eten wordt al snel iets van het verleden. Maar een heel aantal wetenschappelijke studies toont aan dat het ontbreken van deze gouden gezinstijd effect heeft op meer dan enkel je eetgewoonten. Dit zijn de redenen waarom samen eten een vast ritueel in elk gezin zou moeten zijn.
Leer je gezin kennen
Het klinkt misschien een beetje gek, maar hoe vaak hebben jullie de kans om als gezin te praten? Samen eten betekent dat je de kans krijgt om van alle voordelen van het ouderschap te genieten! Leer je gezin kennen en geniet van hen, zie je kinderen in een sociale omgeving en hoor wat er speelt in hun leven.
Samen aan tafel eten als gezin betekent ook dat onderliggende spanningen of problemen tussen broers en zussen en ouders op een gezonde manier geuit kunnen worden. Regelmatig samen tijd doorbrengen als gezin is de ideale manier om veranderingen in het gedrag van je kinderen te identificeren en - indien negatief - tijdig aan te pakken en bij te sturen voordat er echte problemen komen.
Feestjes in geuren en kleuren
Zeg nee tegen moeilijke eters. Gezinsmaaltijden zijn de ideale manier voor ouders om kinderen aan onbekende voeding voor te stellen en hun smaak op jonge leeftijd te verbreden. Een heel aantal wereldwijde studies tonen aan dat kinderen die samen met het gezin eten veel meer groente en fruit in plaats van vet en suiker eten.
Samen thuis eten en koken is misschien wat minder eenvoudig in erg drukke gezinnen maar het betekent wel dat je de porties in de hand hebt en weet wat er in je maaltijd zit. Als je vooruit plant, kook dan in grote hoeveelheden en vries porties in voor later, zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook heel wat geld.
De waarde van gesprekken aan tafel
Gezinsmaaltijden geven kinderen de kans om met volwassenen conversaties te voeren, te kijken hoe ze met elkaar omgaan en de kunst van het luisteren naar anderen te oefenen. Hierdoor leren kinderen hun woordenschat uitbouwen, hoe ze bepaalde woorden in een context moeten gebruiken en krijgen ze het zelfvertrouwen om met mensen van alle leeftijden te spreken.
Regelmatig samen eten geeft ook de stillere gezinsleden de kans om even aandacht te genieten zonder dat een ander alle aandacht opeist.
Stressvrij eten
Als je gezinnetje groeit, je kinderen ouder worden en je werk dicteert wanneer je vrije tijd hebt, kan samen eten soms onmogelijk lijken maar laat je niet uit het lood slaan. Gezinsmaaltijden hoeven niet op een vaste tijd plaats te vinden, een flexibele kijk op maaltijden betekent dat het een ritueel wordt waar iedereen naar uitziet in plaats van iets waarbij ze aanwezig moeten zijn.
Om de stress te verminderen vraag hulp aan gezinsleden om het menu op te stellen of vraag ze hun kookkunsten aan te boren zodat jullie samen iets smaakvols op tafel kunnen toveren. Het beste aan samen koken is dat je hele gezin deel uitmaakt van het keukenproces, het is dan ook de beste plek om taken te verdelen.
Speel samen spelletjes, was samen af en wees samen. Maaltijden met het gezin zijn dierbare momenten waar iedereen straks met liefde op terugkijkt en later doorgeeft aan hun eigen kinderen. De verhalen en grapjes blijven ver voorbij de eettafel leven en geven gezinsleden een sterk netwerk om op te bouwen en naar terug te keren.
Dreft gelooft dat een gedeelde taak een halve taak is en waar begin je beter dan in het hart van je huis, de keuken.