Iedereen happy in een gezin met drie kinderen

Iedereen happy in een gezin met drie kinderen

0
In een gezin met drie kinderen heeft elk kind afzonderlijk het soms moeilijk zijn talenten te ontplooien. Enkele tips.

Als kind je eigen plaats vinden in het gezin is niet altijd evident. In een gezin met meer dan twee kinderen, kan het nog lastiger zijn. Als ouder is het jouw taak om te zorgen voor een goede verstandhouding tussen al je kinderen, zodat elk van hen zijn persoonlijkheid kan ontwikkelen.

Breng je verwachtingen in balans

Vraag je vaak aan je oudste om voor de andere kinderen te zorgen? Moet hij of zij de tafel dekken of het vuil buitenzetten? Ben je veeleisender wat zijn of haar schoolresultaten betreft? Kijk ervoor uit je oudste niet te veel onder druk te zetten. Hij of zij zou het je op zekere dag kwalijk kunnen nemen! Bovendien kunnen je andere kinderen zich ondergewaardeerd voelen in verhouding tot die eerstgeborene, die we vaak zonder het te beseffen op een voetstuk zetten.

Vraag aan elk van je kinderen dezelfde betrokkenheid bij het gezinsleven, maar houd daarbij natuurlijk altijd rekening met de leeftijd van het kind. Ga er niet vanuit dat de jongste, juist omdat het de jongste is, niet hoeft deel te nemen. Die kan even goed als de oudste meewerken. In een gezin met drie kinderen, breng je je vragen en verwachtingen is balans om een heleboel jaloezie, geruzie en wrokgevoelens te vermijden.

Waardeer je kinderen om hun talenten

Ze zijn broer en zus, maar toch is elk kind anders. Om ze te helpen hun plaats te vinden in een gezin van drie is het jouw taak ze individueel te waarderen. Zet hun talenten en kwaliteiten in de verf, net als alle onderlinge verschillen tussen je kinderen. Daarmee drijf je ze niet uit elkaar, integendeel! Je vermijdt het ontstaan van rivaliteiten, frustraties en relatieproblemen. Het is de bedoeling elk kind te waarderen op basis van waar het in uitmunt. Zo zal het zelfvertrouwen krijgen en durven anders te zijn.

Quality time voor elk van je drie kinderen

Hoewel dit voor alle gezinnen geldt, hoeveel kinderen er ook zijn, genieten van uitgelezen privémomenten met elk kind is nog belangrijker in een gezin met drie kinderen. Zo zou je elk weekend wat tijd met elk van hen apart kunnen doorbrengen, waarbij je erop let niet door een van de anderen te worden gestoord. Aarzel niet een beroep te doen op hun grootouders of een kinderoppas om naar de bioscoop te gaan met je middelste, te tuinieren met je jongste of een museum te bezoeken met je oudste.

Een eigen ruimte voor elk kind

Met deze eenvoudige tips, zou het niet al te moeilijke moeten zijn om een gezin met drie kinderen in harmonie te houden. Improviseer zelf gerust verder.

En jij, wat zijn jouw tips om elk kind de plaats te geven die het verdient als je meer dan één kind hebt?

Mis geen enkele tip voor het welzijn van je kinderen en bespaar geld door te registreren bij Zin in meer.

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies