Mijn lijst van goede voornemens, speciaal voor het nieuwe schooljaar!


Gezin
18/05/2021
Zin in een nieuw schooljaar dat je van meet af aan goed wilt aanpakken? Dit zijn een paar ideetjes voor ‘goede’ voornemens!

Het nieuwe schooljaar nadert! Wie ‘begin van het nieuwe schooljaar’ zegt, bedoelt vaak gewoon stress. Eindeloze vergaderingen op het werk, het begin van het schooljaar voor je kleinste, de judolessen voor de oudste… Dat vergt allemaal planning en voorbereiding. Dit jaar wil je dat alles goed verloopt, daarom ben je van plan je lijstje met goede voornemens up te daten. Met deze suggesties!

Hoe stel ik mijn lijstje met goede voornemens op?

Begin met het opstellen van een lijstje met goede voornemens in een schriftje. Denk aan alles wat je vorig jaar gedaan hebt, alles waar je dit jaar zin in hebt of zou moeten doen, en alles wat je zou moeten stopzetten of veranderen…

Daarna stel je prioriteiten op. Bij dit nieuwe schooljaar zijn sommige voornemens belangrijker dan andere. Als je er een lijstje van maakt, heb je een beter overzicht van wat je te wachten staat. En zodra je ze zwart op wit ziet staan, zul je inzien dat sommige ‘belangrijke’ dingen dat eigenlijk veel minder zijn. (En dat is al een eerste stap naar een leven zonder stress!)

5 goede voornemens voor elke dag

  • 1e goede voornemen op de lijst: niet vergeten dat het welslagen van alles en iedereen niet helemaal van jou afhangt. Daarom is het beste van alle goede voornemens te leren om hulp te vragen, stop te zeggen.
  • Routines inbouwen die het dagelijkse leven van iedereen makkelijker maken, zoals ’s ochtends tijd winnen, om maar iets te noemen...
  • Goed voor iedereen zorgen door meer verse producten te kopen en het hele gezin meer groenten te laten eten. Dat is goed voor de gezondheid! Af en toe sta je diepvriesproducten en conserven toe, en maak je gerechten met goedkope peulvruchten om minder vlees te eten, wat ook je gezondheid ten goede komt.
  • Je probeert meer momenten in te lassen waarop je ‘niets’ doet: elk weekend hoeft niet vol activiteiten gepland te zijn. Een wandeling buiten met je gezin, dat kan al genoeg zijn! Veel ouders hebben het moeilijk om tijd en het nodige budget te vinden voor activiteiten voor hun kinderen… Maar soms is niets ook goed! Laat je een beetje inspireren door het Mediterraans levensritme.
  • Bereid een rustiger en eenvoudiger jaar voor met een grote uitmesting van je kleerkasten. Als wat overbodig is doe je weg: met de kleren die jullie niet meer dragen kun je een ander gelukkig maken. Ook alle nutteloze gadgets… weg! Met een schone kleerkast kan het hele gezin ook weer met een schone lei beginnen.

5 goede voornemens voor mij alleen!

  • 1e goede voornemen op de lijst: ietsje meer aan mezelf denken! Egoïsme moet niet helemaal worden afgeschreven! Reserveer voor jezelf minstens één moment per week waarop je alleen maar iets voor jou doet. Dat kan een rustige lunch in het park zijn, met een boek, of de laatste aflevering van je serie zodra de kinderen naar bed zijn… Eén moment per week! Minstens! Geen discussie!
  • Profiteer van het sorteren van je spulletjes om ook eens iets nieuws te kopen. Weerspiegelt je garderobe echt wie jij nu bent, de indruk die je van jezelf wilt geven? Zijn er geen kleren die je eerder uit gewoonte draagt, maar die je niet echt goed staan? Noteer nu meteen de data van koopjes en solden van de merken waar jij van houdt!
  • Doe een fysieke activiteit die je leuk vindt. In functie van je affiniteit en je budget kan dat yogales zijn, gaan joggen of gewoon te voet of met de fiets naar het werk: hoe fijner je het vindt, des te makkelijker zul je je eraan houden!
  • Op het werk stel je realistische jaardoelen op. Zoals ’s middags gezonder eten met evenwichtige voeding, natuurlijk! Maar probeer ook ambitieuzere doelen te stellen (de promotie waarop je al maanden hoopt!) en kleinere (de gewoonte aannemen een positieve draai aan je zinnen te geven, of als je te goedgeefs bent leren nee zeggen). Het idee is dat je vooruit komt, ook al is dat misschien niet echt het geval, om ten minste tevreden en trots op jezelf te zijn!
  • Houd tijd over voor je wederhelft… Zelfs met een strak budget (15 dagen op de Seychellen hoeft echt niet!) kun je iets afspreken met andere ouders om beurtelings op de kinderen te passen en uit te gaan eten, naar de film te gaan of gewoon met zijn tweetjes te gaan wandelen.

Het is meestal iets makkelijker om motivatie te vinden bij het begin van het schooljaar, omdat je dan ook weer een nieuw ritme aanneemt. Daarom is het ook het juiste moment! En vergeet niet: focus niet op tegenslagen, maar op alle nieuwe dingen die je leert… voor het volgende nieuwe schooljaar!

En jij, wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe schooljaar?