Onze ideeën voor vader-met-kind-activiteiten


Gezin
18/05/2021
Je bent papa van een zoon of dochter en op zoek naar ideeën voor leuke activiteiten om samen te doen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Activiteiten voor papa met baby

De band tussen een kersverse papa en zijn baby in de eerste levensjaren vormt de basis voor de relatie tussen vader en kind. Je hoeft nog niet te zoeken naar speciale activiteiten met een baby: je kunt gewoon beginnen met meer plezier in de verzorging van je baby, zodat die dagelijkse rituelen voor jullie allebei leuker worden:

 • Als je de luier vervangt, zing dan een aftelrijmpje om je baby vertrouwd te maken met je stem. Stilaan zal het de liedjes herkennen.
 • Maak van het baden een gezellig moment voor jullie beiden door namen te geven aan de speeltjes en eendjes en allerlei verhaaltjes te verzinnen.
 • Vanaf ongeveer 7 maanden kan je kind overeind zitten: ga ernaast liggen of zitten en speel samen op babyhoogte!

Zodra je baby kan stappen, zal je meer energie nodig hebben:

 • Zorg ervoor steeds een balletje bij je te hebben: bij familiebezoeken, als je mee naar de crèche gaat … Met een bal spelen is uitstekend voor de fysieke ontwikkeling en de coördinatie van je kind.
 • Vertel je baby verhaaltjes, blader samen in plaatjesboeken, leer het de namen van alledaagse voorwerpen of leer het te tellen …

Activiteiten voor papa met kleuter

Er bestaan een heleboel activiteiten die een vader samen met zijn kleuter kan doen om een hechte band te vormen en de relatie tussen hem en zijn kind te beïnvloeden. Naarmate je kind opgroeit kunnen jullie samen complexere activiteiten ondernemen:

 • Leer samen iets nieuws, om het even wat: alles over dinosaurussen, het herkennen van vogels en hun liedjes, het bouwen van een boomhut … het is belangrijk dat jullie het samen doen.
 • Samen koken: kleintjes zijn dol op het mengen van de ingrediënten van een taart of het uitsnijden van leuke vormpjes uit koekjesdeeg. Je zou ze ook kunnen leren jouw lievelingsgerecht te bereiden! Zelfs het opruimen van de keuken kan jullie dolle pret worden als je kleuter zeepbellen mag maken met Vloeibaar Dreft.
 • Wees bereid te luisteren: kleuters houden ervan alles te organiseren, van het opruimen tot het verdelen van de rollen. Laat je meeslepen in de favoriete spelletjes van je kind en laat alles aan hem of haar over!
 • Neem de tijd om een verhaaltje te vertellen of voor te lezen voor het slapengaan van je kind, ook al heb je maar 10 minuten tijd. Je kunt deze tijd ook gewoon besteden aan een rustig gesprekje met je kind.

Activiteiten voor papa met tiener

Vanaf 12 jaar wordt je kind steeds onafhankelijker. Het vraagt niet meer zo vaak als vroeger om samen met jou te spelen, maar dit zijn enkele ideeën voor activiteiten die je samen zou kunnen doen:

 • Een sportieve activiteit in het weekend, als je in gedachten houdt welke sport je kind graag beoefent. Zo help je het zijn of haar capaciteiten te ontwikkelen. Neem je kind mee naar het park voor een training, bijvoorbeeld. Om je kleren te wassen wanneer je weer thuiskomt, is Dash Vloeibaar met de frisheid van Lenor een heel efficiënt wasmiddel.
 • Toon belangstelling voor de hobby’s van je tiener: als hij of zij van videospelletjes houdt, vraag dan om mee te mogen spelen.
 • Bied je hulp aan. Tieners brengen weliswaar meer tijd met hun vrienden door, maar jij blijft toch een sterk ankerpunt. Is het een idee je kind te helpen bij een nieuwe decoratie van zijn of haar kamer om er een echte tienerkamer van te maken?

En jij, wat is jouw lievelingsactiviteit met je kind?