Wat kun jij doen om een ander te helpen ?


Gezin
18/02/2022

Wil jij een ander helpen, maar weet je niet waar te beginnen? Er zijn heel veel manieren waarop je de mensen om je heen een handje kunt helpen. In een tijd waarin de ongelijkheid wereldwijd nog altijd groeit, is de drempel voor veel mensen om hulp te zoeken hoog. Als vrijwilliger kan jij bijdragen aan het verminderen van deze ongelijkheid. Ontdek met deze tips hoe jij goede doelen kunt steunen die je aan het hart gaat. Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden dan onze lijst. Kijk eens rond bij je in de buurt voor andere initiatieven of organisaties die bij je passen.


 

1. Wissel kennis uit


Vrijwilliger zijn is niet alleen je tijd geven, het is ook je kennis en vaardigheden delen met anderen. Je kunt op veel manieren helpen, door bijvoorbeeld les te geven in een taal, te helpen bij het schrijven van een CV, of als mentor op te treden enz.

 

2. Word vrijwilliger bij een voedselbank 

Voedselhulp is een fundamenteel onderdeel van de persoonlijke bijstand en vormt voor de ontvangende personen een bron om de eindjes weer aan elkaar te kunnen knopen. Een voedselbank helpt deze mensen door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten en andere benodigdheden. Tijdens zo’n actie kan jij helpen voedsel in ontvangst nemen, die de klanten van de winkels afstaan voor de voedselactie of de pakketten te distribueren in je regio.

 

3. Doneer artikelen 

Ruim jij regelmatig je huis op en heb je allerlei spullen, zoals speelgoed, meubels of andere huishoudelijke items die je niet meer gebruikt? Geef ze aan een vereniging die ze herverdelen onder gezinnen in nood.

 

4. Help met studie of huiswerk

Bied begeleiding aan kinderen die moeite hebben met hun studie of opleiding: help hen aan te moedigen en voorkom dat zij hun school voortijdig verlaten. Deze periodieke activiteit vergt meer tijd, aangezien je je voor een vaste periode vastlegt. Beroepsverenigingen bieden opleidingen aan om je voor te bereiden op vrijwilligerswerk als studiehulp.

 

5. Ga naar een bejaardentehuis 

Bejaardentehuizen zijn vaak op zoek naar mensen die wat van hun tijd met ouderen willen spenderen tijdens specifieke evenementen. Dit kan gaan om het leiden van verschillende culturele activiteiten of gewoon om hen gezelschap te houden.


6. Word een pleeggezin voor geleidehonden worden

Houd je van honden maar twijfel je over de stap om een te adopteren? Word een pleeggezin voor toekomstige geleidehonden! Of je nu een stel, alleenstaand of een ouder bent met een of meer kinderen, je kunt gemakkelijk een aanvraag indienen. Het eerste levensjaar van een puppy is van cruciaal belang voor zijn ontwikkeling. Gedurende 10 maanden wisselen de pups af tussen school en pleeggezin om goede geleidehonden te worden voor blinden en slechtzienden.

 

7. Doe mee aan internationaal vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan ook worden gedaan tijdens reizen naar het buitenland via vakverenigingen en beroepsorganisaties. Sla een waterput, bouw een school, breng materiaal naar een ontwikkelingsland... De missies kunnen verschillende weken duren en je kunt er zelfs tijdens je vakantie aan deelnemen.


8. Ondersteun van dak- en thuislozen 

Er zijn veel manieren om mensen in extreme armoede te steunen. Je kunt op pad gaan met daklozen, helpen bij het bereiden  van of verstrekken van  maaltijden in een noodopvang, kleding sorteren, hen helpen met administratieve procedures om werk en huisvesting te vinden. 


Elk klein gebaar telt om een rechtvaardigere en gelijkere samenleving tot stand te brengen, en om mensen in nood te helpen. Als we allemaal samen het beste geven van onszelf kunnen we die kleine gebaren vermenigvuldigen tot een grote impact op de samenleving. Laten we alledaagse kampioenen worden en iedere dag een overwinning vieren. 


Studenten, dertigers of gepensioneerden, iedereen kan vrijwilliger worden, je hoeft alleen maar het project te vinden dat past bij je levensstijl, je wensen en je vaardigheden. Andere helpen maakt ook jezelf gelukkig. Wanneer begin jij? 


Er zijn veel manieren om actie te ondernemen en een positieve impact te hebben op anderen. Het belangrijkste is dat je meedoet!
Sources: https://www.helloasso.com/blog/benevole-dans-une-association-tout-savoir/