Welke opties voor gratis huiswerkbegeleiding?


Gezin
18/05/2021
Als je kind moeite heeft om bij te benen op school, zijn er gratis oplossingen voorhanden om het te begeleiden met schoolwerk.

Gratis bijles en begeleiding op school!

De meest voor de hand liggende oplossing is navraag te doen op de school van je kind. Voor je begint te zoeken naar gratis huiswerkbegeleiding buiten de school, vraag je de leraren of – beter nog – de klastitularis van je kind wat de school zelf aanbiedt. Soms organiseert de school zelf bijlessen, buiten de lesuren, of heeft zij contact met organisaties die bijlessen organiseren of kampen tijdens de vakantie voor verschillende leeftijdsgroepen, zoals taalvakanties en wiskundevakanties. Op hogescholen en universiteiten in je regio kun je informeren of er studenten zijn die bijles willen geven. Ga ook kijken op de website van de Vlaamse overheid bij het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB), waar ouders en leerlingen gratis terecht kunnen voor hulp bij leerproblemen en studiekeuze, maar ook psychische en sociale problemen, zoals pesterijen of faalangst. In Vlaanderen worden leerlingen met leer- of gedragsstoornissen of een beperking als dyslexie begeleid en ondersteund om leerachterstand te vermijden.

Gratis online huiswerkbegeleiding

Als je tijd hebt om zelf je kind na de schooluren te begeleiden, vind je online tal van informatiebronnen om het te helpen over zijn hindernissen heen te komen. Diverse websites en online platforms bieden lesmateriaal aan, per vak, speciaal ontworpen als begeleiding van schoolkinderen van de basisschool tot het secundair onderwijs. Op sommige sites kun je online oefeningen doen: daar komt dus geen papier meer bij te pas en zou je kind alleen daarom al kunnen interesseren.

Ken je andere ouders die ook op zoek zijn naar oplossingen voor naschoolse begeleiding van hun kind? Verdeel de vakken in functie van ieders interesse en competentie en wissel elkaar af. Een dergelijke gratis huiswerkbegeleiding in groep zal de kinderen stimuleren en heeft het voordeel dat je nog tijd overhoudt voor jezelf. Ontdek ook al onze tips om je kinderen te helpen goed voorbereid aan een nieuw schooljaar te beginnen.

Vergeet vooral niet dat een geslaagde schooldag begint na een herstellende nachtrust en dat het veel prettiger is naar bed te gaan als de lakens lekker ruiken naar Lenor Zacht en Fris. Zo creëer je prettige nachten die de dagen makkelijker maken.

Gratis of betaalbare huiswerkbegeleiding: verenigingen en openbare instellingen

Heb je geen tijd om zelf je kinderen te begeleiden met hun huiswerk en eventuele leerproblemen, en ook de school biedt geen raad? Naargelang je inkomsten kun je een beroep doen op KlasCement, een site voor en door leerkrachten. Hier kun je terecht voor privélessen of bijlessen per vak, onderwijsniveau, plaats en prijs. Neem ook een kijkje op de website van je stad of wijkbibliotheek of je er geen hulp bij huiswerk op de computer vindt, of gewoon huiswerkbegeleiding. Op internet vind je een groot aanbod aan studiebegeleidingsbureaus en commerciële bijleskantoren, die vrijblijvend informatie en evaluatie verstrekken, maar concrete hulp tegen diverse tarieven aanbieden.

En jij, heb jij een andere gratis of betaalbare huiswerkbegeleiding geprobeerd voor je kind?

Zin in Meer? Download hier kortingsbonnen van verschillende merken.