Menstruatiepijn


Welzijn
4/10/2018
Ben je bang voor je menstruatie vanwege de pijn? Je bent dan niet de enige! Menstruatiepijn, de medische naam is dysmenorroe, komt veel voor. Meer dan 50% van de vrouwen heeft daar elke maand last van. Ongeveer 25% heeft er zoveel last van dat ze thuis moet blijven van werk of school.

Wat veroorzaakt menstruatiepijn?

Elke maand wordt het baarmoederslijmvlies dikker om een mogelijke zwangerschap voor te bereiden. De bevruchte eicel nestelt zich in het baarmoederslijmvlies zodat het embryo hierdoor gevoed wordt. Als de eicel niet is bevrucht, is die dikke binnenwand niet nodig en wordt deze afgebroken. Hierbij komen prostaglandinehormonen vrij. Onder invloed van deze hormonen trekken de spieren van de baarmoeder zich samen en duwen de binnenwand naar buiten. Deze spieren worden ook tijdens een bevalling gebruikt en zijn dus heel sterk. Sommige vrouwen hebben een hoger prostaglandineniveau. Er wordt aangenomen dat dit de oorzaak is van de pijnlijke spierspanningen die krampen worden genoemd.

Wat voor pijn is het?

Menstruatiepijn kan variëren van een oncomfortabel gevoel tot ineenkrimpen van de pijn. De pijn voelt meestal aan als kramp. Het kan beginnen in je onderbuik en doorstralen naar je (onder)rug en benen. Je kunt je duizelig of misselijk voelen en diarree krijgen of overgeven. Als dit het geval is, moet je je huisarts raadplegen. De meeste vrouwen voelen menstruatiepijn enkele uren voordat ze ongesteld worden. De pijn ebt daarna weg. Bij sommige vrouwen blijft de pijn aanhouden tot de tweede of zelfs derde dag van de menstruatie.

Wat kan je zelf doen om de pijn te verzachten?

Er zijn veel manieren om menstruatiepijn te verzachten. Je moet alleen ontdekken wat voor jou werkt. Als je de buikpijn voelt opkomen, moet je, indien mogelijk, gaan liggen en een warmte-element op je buik leggen. Je kunt ook een heerlijk warm bad nemen of een warme kruik op je buik leggen. Meer informatie over warmte-elementen vind je op www.thermacare.com. Vraag je apotheek om geschikte pijnstillers. Neem een pijnstiller voordat de pijn te erg wordt. Een massage kan ook verzachtend werken voor menstruatiepijn. Wrijf zachtjes over je buik of vraag je partner om je rug te masseren.
Vooral tijdens de dagen vóór je menstruatie kunnen oefeningen helpen om de menstruatiepijn te verzachten omdat het prostaglandineniveau hierdoor daalt. Met oefeningen bevorder je ook de doorbloeding van je onderbuik en heb je minder last van dat zware, opgezwollen gevoel. Workouts waarbij je je lichaam strekt, bijvoorbeeld fietsen met je benen in de lucht, zijn het beste.

Wat je huisarts voor je kan doen

Hormoonbehandelingen: vrouwen die niet ovuleren, hebben zelden last van menstruatiepijn. Als je net als de meeste vrouwen wel ovuleert, kan je huisarts een hormoonbehandeling voorschrijven om de ovulatie te stoppen. Hiervoor wordt vaak de pil gebruikt.
Prostaglandineremmers: deze medicijnen worden voorgeschreven door de huisarts en verminderen het effect van prostaglandinen.
Operatie: in het verleden kregen veel vrouwen met menstruatieproblemen een operatie, dilatatie en curettage (D&C) genoemd, om een deel van het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Deze operatie wordt nu nog maar zelden uitgevoerd. Als een vrouw echter een zeer zware en pijnlijke menstruatie heeft, kan het moderne equivalent met een laserbehandeling worden voorgeschreven: endometriale ablatie.

Wanneer je naar de huisarts moet

Menstruatiepijn wordt soms veroorzaakt of verergerd door andere omstandigheden. Dit wordt ook wel secundaire dysmenorroe genoemd. Als je plotseling meer buikpijn hebt dan normaal of merkt dat je menstruatie anders is dan normaal, neem je contact op met je huisarts. Vooral oudere vrouwen moeten hun huisarts raadplegen als de pijn na behandeling blijft.

Er is hoop

Menstruatiepijn zal afnemen naarmate je ouder wordt en verdwijnt vaak na een zwangerschap.

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn