Waarom is het beter de was te doen op 30°C ?


Iedere dag een overwinning
1/07/2021

Waarom is het beter de was te doen op 30°C?

Na vervoer, is de woning de op één na belangrijkste bron van CO²-uitstoot van onze gezinnen. En binnenin de woning zelf staat waterverbruik, na verwarming nog steeds op de 2e plaats. Eens je begrepen hebt dat warm water zo’n belangrijke impact heeft op onze CO²-uitstoot, is het ook kinderspel te begrijpen dat je was doen op lagere temperatuur echt een verschil kan maken.

Het verbruik van warm water en stroom is de voornaamste oorzaak van broeikasgasuitstoot van een wasmachine. In Europa wast men gemiddeld op 40°C. Als we allemaal onze wastemperatuur met 10° zouden verlagen, zou dat op één maand tijd voor 35% minder CO²-uitstoot kunnen zorgen, dat betekent 3,6 miljoen ton per jaar, vergelijkbaar met 2 miljoen auto’s minder op de weg.

Wist je dat wanneer je vermijdt te wassen tussen 18u en 20u, je minder druk op het elektriciteitsnet plaatst? Zo moet er niet teruggevallen worden op de meer vervuilende noodstroomvoorziening.

Je beschadigt minder je favoriete kleding

Bij temperaturen hoger dan 30°C verliezen de wolvezels hun elasticiteit en gaan truien pluizen. Zelfs je wollen Arafatsjaal, die toch gewend zou moeten zijn aan hoge temperaturen... Was je je kleren op lagere temperaturen dan zul je ze langer kunnen dragen, de kleuren blijven mooier en die favoriete sjaal kan nog steeds mee op trektocht door de woestijn!

Wist je dat je kleren 52% minder microvezels verliezen wanneer je ze kort en op lagere temperaturen wast.

Bezuinig, niet alleen voor jezelf maar ook voor het milieu

Wanneer je op 60° C graden wast, gaat 80% van de energie die je wasmachine verbruikt naar het opwarmen van het water. Bij het wassen van je was op 30°C in plaats van 60°C, kun je tot 75% energie besparen. Als iedereen in Europa zijn gemiddelde wastemperatuur met slechts 3° C verlaagt, zouden we het elektriciteitsverbruik van een stad van meer dan 300.000 inwoners kunnen besparen; groter dan Nice in Frankrijk, Gent in België of Maastricht in Nederland.

Ariel zet zich in voor het wassen op 30°C

Na Ariel Actif Koud in 2005, ontwikkelt Ariel in 2020 een nieuwe formule voor zijn Ariel AllinOne capsules. Na een jaar onderzoek op enzymen afkomstig uit de Noordzee zijn ze dankzij hun nieuwe formule geconcentreerder en volledig afbreekbaar. Wassen op 30° kan vanaf nu dan ook op de meest efficiënte en milieuvriendelijke manier.

Wist je dat meer wasmiddel gebruiken niet per se betekent dat je was properder zal zijn. Hij wordt minder goed gespoeld en er komt meer afval in het milieu terecht.

Door koud te wassen met Ariel verminder je dus niet alleen de tweede belangrijkste bron van milieuvervuiling van je gezin. Je bezuinigt, kunt je favoriete kleding langer dragen en je werkt mee aan een duurzamer textielverbruik!

Wil je graag meer concrete acties ondernemen? Dan kun je misschien wel je steentje bijdragen in één van de volgende gebieden!

  • Milieu
  • Solidariteit
  • Gelijkheid en Inclusie