Lenor's eerste prototype van een papieren fles; een belangrijke mijlpaal in de reis naar papierhoudende flessen

Lenor lanceert een pilot van papieren flessen - ontwikkeld in samenwerking met Paboco® - om te experimenteren met het verpakken van wasverzachter in flessen op papierbasis.

De eerste pilot van de papieren fles in Nederland

De nieuwe Lenor papierhoudende verpakking voor wasverzachter zullen vanaf juli 2023 verkrijgbaar zijn in Kruidvatwinkels door heel Nederland.

Deze nieuwe verpakking is een eerste prototype van een papieren fles. Hoewel deze fles nog niet recyclebaar is, is deze ontwikkeling een eerste stap naar het produceren van 100% recyclebare flessen gemaakt van papier. Lenor zal nauw samenwerken met Kruidvat en Nederlandse consumenten om feedback te verzamelen tijdens deze pilot. De inzichten die vanuit de pilot verzameld zullen worden, zijn van groot belang om de kansen en verbeteringen van dit prototype te bepalen, die ons verder helpen in de ontwikkeling van toekomstige verpakkingen. Daarmee komen we een stap dichter bij onze visie: een 100% recyclebare fles gemaakt van papier.

Naast technologische verbeteringen zal deze eerste pilot ons ook inzicht geven in de behoeften en voorkeuren van consumenten, om de verpakking te kunnen verbeteren en optimaliseren voor een bredere introductie in ons assortiment.

De wetenschap achter de verpakking

Ons uiteindelijke doel is om een fles te creëren die volledig recyclebaar is in de standaard papierrecyclingstroom én die een verminderde CO2-uitstoot heeft. Daarom is deze eerste pilot een belangrijke stap die waardevolle inzichten zal opleveren. Om ons uiteindelijke doel te bereiken – een verpakking zonder barrière tussen papier en vloeistoffen - lanceert Paboco samen met 's werelds meest toonaangevende spelers op het gebied van materialen, ontwerp en technologie een prototype fles, om zo de hele verpakkingsketen te optimaliseren.

Deze eerste fles bestaat uit papiervezels afkomstig van FSC®-gecertificeerde bronnen. Dit betekent dat de papiervezels afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Om een vloeistofdichte verpakking te garanderen en de frisse geur van de Lenor-wasverzachter te behouden, heeft deze eerste fles een binnenste laag van gerecycled plastic. Bij deze eerste fles wordt dus gekeken naar het op een efficiënte wijze gebruik maken van 3 componenten: (1) verfijning van papierpulp, (2) de vormgeving van papieren flessen gemaakt van papierpulp en (3) het aanbrengen van een beschermlaag die lekken voorkomt. Op dit moment biedt het papier in de fles stevigheid en de plasticbeschermlaag maakt de fles vloeistofdicht.

Hoewel dit al een algehele vermindering van plastic van 30% oplevert*, is deze eerste fles voornamelijk een eerste stap om te leren hoe we een optimale papieren fles kunnen creëren die speciaal is ontwikkeld voor vloeistoffen. Zoals gebruikelijk bij innovatieprojecten, zullen er in de loop van het proces verbeteringen worden aangebracht om de duurzaamheid en efficiëntie verder te vergroten.

Hoe de fles weg te gooien

De nieuwe fles bestaat uit twee afzonderlijke materialen: een papieren laag en een plastic laag. Omdat er geen verbinding is tussen de papieren laag en de plastic laag, kunnen deze materialen worden gescheiden en afzonderlijk gerecycled. Echter, vanwege de nieuwheid van deze recyclingtechnologie, zijn papierafvalstromen wereldwijd nog niet in staat om dit proces uit te voeren. Dit betekent dat het momenteel niet mogelijk is om de papieren fles op de gebruikelijke manier bij het papierafval te recyclen.

Voor de volgende generaties van deze papieren fles werken we aan het optimaliseren van de plastic laag in de papieren fles, zodat deze kan worden verwerkt in de standaard papierafvalstromen. Tot die tijd zijn we verheugd dat we een speciaal terugnamesysteem hebben ontwikkeld waar de consument de papieren fles kan inleveren, om problemen met afvalverwerking te voorkomen.

Het is belangrijk om te zoeken naar alternatieve recyclingmethoden voor deze specifieke fles. Mogelijk zijn er in de toekomst gespecialiseerde recyclingprogramma's beschikbaar waar de fles kan worden ingeleverd.

We willen benadrukken dat we ons blijven inzetten voor duurzaamheid en het verminderen van onze milieu-impact. We blijven ons voortdurend informeren over nieuwe recyclingtechnologieën en -mogelijkheden om onze producten nog milieuvriendelijker te maken.

Jouw mening telt!

Naast het realiseren van innovatie in verpakkingen, is deze eerste pilot ook bedoeld om de behoeften en voorkeuren van de consument beter te begrijpen, zodat we deze mee kunnen nemen in de verdere ontwikkeling van innovatieve verpakkingen. Neem daarom deel aan ons onderzoek en vul de enquête in!

*aanbiedingen en acties op de website van zininmeer.be zijn enkel beschikbaar voor inwoners van België