9 ecologische tips om je in de winter te verwarmen


Thuis
12/05/2021

In de winter daalt de temperatuur onder het vriespunt. Om te vermijden dat je energiefactuur piekt, hebben we 9 tips voor jou.Wil je het in de winter graag warm in huis op een milieuvriendelijke manier? En ondertussen ook nog wat euro’s besparen? Jup, deze 9 tips zijn dan echt iets voor jou:

Tip 1: Kies voor een programmeerbare thermostaat. Deze technologie helpt je om de temperatuur in huis te regelen in functie van je aanwezigheid. Benieuwd naar de ideale temperatuur voor binnen (op verschillende momenten van de dag)? Kijk maar mee:

  • 30 minuten voor je opstaat: laat de verwarming je huis opwarmen tot 21°C.
  • 15 minuten voor je vertrekt: laat de temperatuur dalen naar 16°C.
  • 30 minuten voor je terug naar huis gaat: laat je huis weer opwarmen tot 21°C.
  • 30 minuten voor je gaat slapen: breng je temperatuur weer naar 16°C.

Ga je op vakantie of ben je om een andere reden voor een langere periode niet thuis? Vergeet dan zeker niet om de vorstmodus van je verwarming in te schakelen en de temperatuur op 14°C te zetten. Wist je trouwens dat als je je verwarming 1°C lager draait, je 7% energie bespaart? Een kleine moeite die je zeker in je portemonnee gaat voelen!

Tip 2: Isoleer de ramen van je huis. Dat doe je al makkelijk met een paar hang- of ophaalgordijnen. En de koude? Die hou je zo al wat meer buiten.

Tip 3: Als het mogelijk is, laat dan een hout- of pelletkachel installeren in je woonkamer. Da’s een goedkopere manier om je huis te verwarmen.

Tip 4: Voor het begint te vriezen, kijk je best na of er geen barsten of spleten in muren en ramen zijn. Dat zijn plekken waar de koude naar binnen sluipt. Heb je er eentje (of meer) gevonden? Haal dan je herstellingskit boven en ga aan de slag. 

Tip 5: Sluit altijd de deur als je naar binnen of buiten gaat. Hoe meer koude er binnenkomt, hoe harder de verwarming moet werken om deze plek weer warm te krijgen. 

Tip 6: Leg een tapijt over je houten vloer of tegels. Zo blijven je voetjes lekker warm.

Tip 7: Zet je pantoffels al maar klaar: die houden je voeten lekker warm (waardoor je lichaam op temperatuur blijft).

Tip 8: Een avondje voor de tv in de zetel? Leg dan een gezellige plaid over je heen en gebruik een warmwaterkruik.

Tip 9: Aarzel niet om ‘s ochtends verschillende laagjes over elkaar aan te trekken. Zo heb je het zeker warm genoeg en als het plots te warm wordt trek je gewoon een laagje uit. Lekker comfortabel!

Met al deze tips heb je het lekker warm, zonder dat je je huis omtovert in een sauna. Da’s beter voor het milieu én voor je portefeuille.

Pssst: weet je wat echt interessant is voor je portemonnee? Dreft vloeibaar afwasmiddel. Dit product gaat twee keer langer mee dan verdunde imitaties.

 

En jij, wat doe jij om warm te blijven tijdens de winter?