20 x tijd en geld besparen in het huishouden


Thuis
12/05/2021
Een gezin onderhouden kost natuurlijk geld. Wist je dat je met een paar slimme trucs heel wat tijd én geld kunt besparen in het huishouden?

Tip 1. Maak een boodschappenlijstje

Handig om je inkopen snel en gericht te doen. Bovendien laat je je ook minder verleiden door producten die je niet nodig hebt.

Tip 2. Tafelafval voor verse eitjes

Kippen zijn blij met tuinafval (onkruid), tafel- en keukenrestjes. En jij krijgt verse eitjes in ruil.

Tip 3. Kies voor bulk

Het scheelt niet alleen in verpakkingsafval, ook de kiloprijs van losse groenten en fruit is vaak voordeliger.

Tip 4. Een eigen moestuin

Ideaal als je wilt besparen op de aankoop van verse groenten. Uiteraard moet je er de plaats voor hebben en zul je wat extra tijd moeten vrijmaken.

Tip 5. Ruil je miskopen

Een miskoop, het overkomt de beste! Maar wist je dat je ermee terecht kunt op ruilevenementen? Ook voor baby­ en kinderkleding worden er ruildagen georganiseerd. Info: www.swishing.be

Tip 6. Ga naar de markt

Hier kun je nog een fikse prijzenslag slaan.

Tip 7. Online naar de supermarkt

Vul je winkelkarretje vanachter je computer. Supermarktketens zoals Delhaize, Carrefour en Colruyt hebben al zo'n handige webshop. Je wordt niet verleid door impulsaankopen en je bent snel weer thuis.

Tip 8. Besparen op energie

Let erop dat je kookpotten de warmtebron volledig bedekken en hou om dezelfde reden de deksels op de potten.

Tip 9. Minder strijkwerk

Hang wasgoed op een ordelijke manier aan de waslijn en laat het niet onnodig lang in de droogkast zitten. Kies bij de aankoop van beddengoed voor strijkvriendelijke textielsoorten zoals flanel. Een stoomstrijkijzer werkt aangenamer, sneller en zuiniger.

Tip 10. Houd de kraan meer dicht

De kraan laten lopen tijdens het inzepen of het tandenpoetsen, kost al gauw vijf liter per minuut.

Tip 11. Slim omgaan met etensrestjes

Restjes zijn ideaal als lunch de dag nadien. Groenterestjes verwerk je in een hutsepot of maaltijdsoep. Restjes rijst zijn de geknipte basis voor een wok en pasta kun je verwerken in een ovenschotel. Koud gebraad of kip is lekker tussen de boterham!

Tip 12. Douchen is zuiniger dan baden

Met de hoeveelheid water van een bad -150 liter- kun je drie keer douchen ­ met waterzuinige douchekoppen zelfs vijf keer!

Tip 13. Draai geen halfvolle wasmachine

Dat verspilt water, elektriciteit en wasmiddel. Wat dit laatste betreft hou je best rekening met de aanbevelingen op de verpakking.

Tip 14. Opruimen: jong geleerd is oud gedaan

Voor jonge kinderen kun je tekeningen of foto's op opbergkisten plakken, zodat ze hun spulletjes snel terugvinden en achteraf zelf kunnen opruimen.

Tip 15. Rommel direct aanpakken

Rommel trekt rommel aan. Probeer daarom altijd om deze zo snel mogelijk weg te werken en geef alles in huis een vaste plek.

Tip 16. Weg met gelezen papierwerk

Gooi oud papier in een kartonnen doos die bij de volgende papierslag zo op straat kan. Ook voor mails geldt: lezen en hup, in de digitale prullenmand!

Tip 17. Eerst stofzuigen, dan afstoffen

De meeste stofzuigers ­ zeker oudere modellen ­ blazen veel fijn stof uit. Eerst stofzuigen en daarna afstoffen, dus...

Tip 18. Koken voor drukke momenten

Soep, pastasaus, stoofpotjes en rode kool: ideale gerechten om in grote hoeveelheden klaar te maken en in te vriezen voor na een drukke werkdag.

Tip 19. Handig, zo'n schoonmaakdoekje

Vuile vingers op deurspijlen, koffiekringen op de salontafel of poezenpoten op het raamkozijn? Vochtige schoonmaakdoekjes zijn ideaal voor zo'n kleine ‘tussendoortjes'.

Tip 20. Wenskaarten in voorraad

Wenskaarten en cadeautjes komen vaak van pas. Haal daarom een ‘voorraadje' in huis, zodat je niet voor elke gelegenheid op zoek moet naar een geschikte attentie.