Bespaar liters warm water

Bespaar liters warm water

Wist je dat we elk zo’n 12 emmers warm water per dag verbruiken? En dat de helft daarvan verloren gaat als restwarmte? Hoog tijd om te besparen dus!


Bespaar liters warm water!

Als we zoveel warm water blijven verspillen, krijgen zowel jij als het milieu daarvan de rekening gepresenteerd. Wij geven je tips om je warmwatergebruik onder controle te houden.

Kies het warmwatertoestel dat bij je past
Warmwatertoestellen verschillen op het vlak van energie, rendement, capaciteit, comfort, uitstoot, kosten... Bepaal je keuze op basis van het aantal bewoners in huis, de beschikbare energiebronnen en de al geïnstalleerde verwarmingssystemen. Laat je daarbij goed adviseren door een vakman: de juiste beslissing is al een eerste stap om te besparen.

Kleine ingrepen om veel te besparen

 • Neem vaker een douche. Die kost je maar vijf emmers, terwijl je voor een bad dertien emmers warm water nodig hebt.
 • Met een waterbesparende douchekop verbruik je maar drie emmers warm water, terwijl het comfort hetzelfde blijft. Deze energiebesparing geldt wel enkel bij gas- of elektrische boilers of bij combiketels met een boiler.
 • Laat de kraan niet openstaan tijdens het scheren, de afwas...
 • Gebruik een warmwaterkoker als je geen ééngreepsmengkraan hebt waarmee je direct de temperatuur en het debiet kan regelen.
 • Plaats een doorstroombegrenzer of perlator op kranen die je vaak gebruikt. Je spaart er telkens twee liter water mee.
 • Let bij de aankoop van nieuwe apparaten op het energieverbruik én het waterverbruik.

Zuinig (af)wassen

 • Met het juiste wasmiddel wordt je was even schoon op 30°C.
 • Draai één volle machine in plaats van twee halfvolle machines.
 • Gebruik zoveel mogelijk de spaartoetsen van je (af)wasmachine.
 • Extra zuinig: een (af)wasmachine met warm water afkomstig van een hot fill, een warmwatertoestel op gas in de directe omgeving. De machine moet het water dan niet meer verwarmen, enkel op temperatuur houden.

Kies de juiste plaats

 • Plaats het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij de aftappunten. Houd de warmwaterleidingen zo kort en dun mogelijk. Hoe korter de afstand die het water moet afleggen, hoe minder warmteverlies er optreedt. Aparte, rechtstreekse leidingen naar keuken of badkamer kunnen ook een oplossing bieden.
 • Water koelt af als het door koude ruimtes stroomt. Isoleer daarom de warmwaterleidingen.
 • Soms is de installatie van een extra geiser of boiler in de keuken doeltreffender dan het isoleren van ettelijke meters waterleiding.

Stel je verwarmtoestellen juist af

 • Stel je geiser of boiler in op 60°C. Op deze relatief lage temperatuur verbruik je minder energie, voorkom je kalkaanslag en bevorder je de levensduur van het toestel. Om gezondheidsredenen ga je best niet onder 60°C.
 • Zorg voor een correct gebruik van de dag- en nachtschakelaar.
 • Bij een elektrische boiler kan een schakelklok of timer flink wat kosten uitsparen.
 • Schakel een elektrische boiler bij langere afwezigheid uit. Let wel op met vorst tijdens de wintermaanden.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Veggie voor beginners

Donderdag veggie-dag? Geen idee hoe je lekkere vegetarische gerechtjes op tafel kunt zetten? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Dankzij deze beginnerstips leer je heerlijke maaltijden boordenvol groenten op tafel toveren.

Dreft in de was

Dreft in de was

Geschreven door Siebi een lid van Zin in meer,27 september 2016

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...

Chocolademousse

Chocolademousse

Chocolademousse

Iedereen kan wel naar de snoepwinkel of bakker gaan voor zoetigheden voor familie en lovers met Valentijn. Maar als je een chocoladeliefhebber bent d...

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue
5

Hoewel barbecueën een gezonde manier van koken is, zijn het bijbehorende vlees, de sausjes en het brood dat wat minder; zeker als je wat op je lijn probeert te letten. Onze zeebaars in papillot (envelopje van bakpapier) is dan ook de perfecte zomermaaltijd – laag in calorieën maar rijk in smaak.

You have already participated to this slideshow
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Champignons geven al hun geheimen prijs

Boleten, morieljes, eekhoorntjesbrood... Spring deze herfst kwistig om met champignons. Heerlijk bij een gebraad, een stoofpotje of een omelet. Behandel de champignons wel met respect.

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

Zo maak je zelf ijs zonder ijsmachine

zo-maak-je-zelf-ijs-zonder-ijsmachine
8

We zijn dol op de zomer omdat het de ideale reden is om ijsjes te eten! Maar een goed ijsje hoeft niet altijd uit de winkel te komen. En als je dacht dat je geen ijs kon maken omdat je geen dure ijsmachine hebt, dan hoor je vast graag dat je die niet nodig hebt met ons recept voor zelfgemaakt aardbeienijs.

You have already participated to this slideshow