Bio-producten die betaalbaar zijn

Bio-producten die betaalbaar zijn

Zin in goedkoop en gezond eten? Dit zijn enkele tips voor een goede voeding zonder teveel uit te geven.


Biologisch eten en kopen is goed voor onze planeet en onszelf. Biologische detox-gerechten bereiden op basis van gezond fruit en gezonde groenten, is echt het allerbeste! Maar goedkoop biologisch eten is niet altijd vanzelfsprekend. Hoe eten we lekker, zonder teveel uit te geven?

Prijzen van biologische voeding vergelijken

Biologische producten zijn niet per se duurder dan zogenaamde 'traditionele' producten. De eerste gewoonte die we kunnen aankweken als we onze inkopen doen is de etikettering lezen en prijzen per kilogram of per liter gaan vergelijken.

Een experimentje: voor ons volgende supermarktbezoek bereiden we een simpele vergelijkende tabel voor. Links, de lijst van producten die we nodig hebben, in het midden hun bio-prijs, rechts hun traditionele prijs. Welk totaal komt het voordeligst uit?

Fruit en groente van het seizoen eten

We kunnen onszelf wijsmaken dat aardbeien ook lekker zijn in november, maar ze hebben eigenlijk weinig smaak en het is verre van ecologisch. Liever fruit van het seizoen. Het heeft de volle smaak en is minder vervuilend om te telen. Tja, goedkoop biologisch eten is soms gewoon een kwestie van gezond verstand!

Ideetjes: hier met die pompoenvelouté, gestoofde prei, witloof in de oven en appeltaart.

Zelf naar de bio-boerderij

Er zijn steeds meer producenten die ons hun deuren openstellen om biologisch en goedkoop te eten. We profiteren ervan om fruit en groenten waar we zin in hebben te plukken en te oogsten aan spotprijzen, aangezien er geen tussenpersonen in het spel zijn. Als we mobiel zijn, dan kunnen we ons abonneren bij organisaties om elke week gedurende een jaar een fruit- en groentemand te kopen aan een vooraf afgesproken prijs.

Goedkoop biologisch eten biedt nog een leuk pluspunt: we kunnen met het gezin naar de producenten trekken voor leuke uitstapjes waar onze kinderen heel wat van opsteken.

Bestel je gratis doseersysteem

Bestel je gratis doseersysteem

Je kan hier een gratis doseersysteem bestellen. Slechts één bestelling per jaar.

Staaltje geselecteerd
Kies dit staaltje niet
Staaltje al besteld

Thuis biologisch koken

Het mag misschien wat meer tijd nemen, maar het is zoveel lekkerder dan kant-en-klare gerechten (zelfs bio) die ook nog duurder uitvallen.

Goedkoop biologisch eten? Dan is dit een goede tip: onze eigen conserven inmaken is een topper, net zoals lekkere gerechten in grote hoeveelheden bereiden en vervolgens invriezen om na een drukke werkdag simpelweg maar te hoeven opwarmen.

Goedkoop biologisch eten zorgt voor minder afval van verpakkingen

Wij kiezen voor bulkverpakking: gedroogd fruit, granen, suiker, bloem, rijst, enz. En voor onderhouds- en verzorgingsproducten, lijken navullingen ons de logische keuze.

Goedkoop biologisch eten? Dan is dit goed om te weten : de zakjes om bulk in mee te nemen, zijn uit gerecycleerd kraftpapier gemaakt en worden met wateroplosbare inkt bedrukt.

Een voorkeur voor extra grote formaten

Grote gezinnen weten er alles van. Willen we goedkoop biologisch eten, dan zijn grote verpakkingen goedkoper! In plaats van twee kleine verpakkingen douchegel te kopen, nemen we er een grote, in plaats van individuele porties yoghurt te kopen, nemen we een pot van een kilo. En ook voor waspoeder enz. kunnen we een gelijkaardige inspanning leveren.

Het cijfer: dankzij de extra grote formaten, kunnen we onze uitgaven verlichten en onze ecologische voetafdruk beperken. Volgens het Milieurapport Vlaanderen produceert elke Vlaming 491 kg afval!

Wat zijn uw beste tips om goedkoop biologisch te eten?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Michbo

Michbo

gemeld

Zelfs al woon je heel klein, je kan altijd jouw eigen groentjes en/of kruiden kweken. Aardappelen in een grote zak, kruiden op de vensterbank en als je hier en daar nog een pot kunt zetten, dan kun je daarin paprika, tomaatjes, courgette of andere groenten in planten. Ik heb een klein terras en toch heb ik een mooi pakket met groenten kunnen kweken. Puur, zuiver en rechtstreeks van de "tuin" op het bord!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Wasmiddel

Dash met een vleugje Lenor, vloeibaar

Dash

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Dash vloeibaar product met een vleugje Lenor

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador