Gebruik minder, bespaar meer

Gebruik minder, bespaar meer

Water en energie sparen is goed voor je portemonnee en voor de planeet. Van een bedacht waterverbruik tot een energiebesparingsplan voor je hele huis: deze tips helpen je om je geld optimaal te benutten en zijn goed voor het milieu.


Factuur 1: water

Installeer een beluchter, zowel op je keuken- als op je badkamerkranen. Het is een klein onderdeeltje dat gemakkelijk op het uiteinde van de kraan kan worden geschroefd. Vervang je douchekop ook door een spaardouchekop. Dit goedkope systeem mengt lucht door de waterstroom. Jij zal het verschil niet merken, je watermeter wel. Beluchters kunnen het waterverbruik in huis met wel 50% verlagen en dus in dezelfde mate de energiekost om dat water op te warmen (1)

Herstel de kranen. Zelfs een klein lek kan dagelijks tot meer dan 100 liter water extra verbruiken, waarbij het geld samen met het water in de afvoer verdwijnt. Laat lekkend sanitair herstellen en zorg ervoor dat je kranen, wc's, toestellen, douches en badkuipen het hele jaar door perfect werken.

Vang koud water op. Duurt het een aantal minuten voor het water warm genoeg is om af te wassen of om je handen te wassen? Laat het koude water niet zomaar weglopen. Zorg dat je een pot of fles bij de hand hebt en bewaar dit water om te koken of planten water te geven.

Probeer tijdens het koken zo weinig mogelijk keukengerei te gebruiken. Als er minder moet worden afgewassen, bespaar je water, energie en tijd. Hergebruik bijvoorbeeld je mes om verschillende groenten te snijden. Dien het eten op in de potten waarin je hebt gekookt in plaats van in aparte kommen. Verzamel de zaken die moeten worden afgespoeld in de gootsteen, zo moet je minder vaak de kraan opendraaien.

Als je er een hebt, gebruik dan je dubbele gootsteen optimaal wanneer je de afwas doet. Vul één kant met warm water om af te wassen. Vul de andere kant met koud water om af te spoelen.  

Factuur 2: gas en elektriciteit

Plaats energiezuinige lampen. Er bestaan veel nieuwe soorten lampen. Of het er nu zijn met een lager verbruik of energiezuinige tl-lampen, ze kunnen je veel geld besparen.

Ontdooi regelmatig de diepvries. IJs verzamelt zich op de wanden van je diepvries, waardoor de capaciteit merkbaar vermindert. De diepvries moet veel meer elektriciteit verbruiken om een lage temperatuur te behouden. Hou het geheel energiezuinig door te ontdooien in 3 stappen: eet het bevroren voedsel op (het is een goed idee om dat net voor de vakantie te doen), plaats een lage kom onder de voorzijde en leg er een absorberende dweil rond, laat de deur open en trek de stekker uit. Na twaalf uur is de diepvries ontdooid en weer als nieuw.

Laat je verwarmingsketel afstellen voor de winter. Maak jaarlijks een afspraak om de verwarmingsketel af te stellen voor het echte vriesweer begint, om er zeker van te zijn dat de ketel tiptop in orde is. Vervang of poets maandelijks de filters van de ketel.

Pas de opwarming van het water aan het seizoen aan. In de zomer kan je het water een paar graden lager laten opwarmen zonder het verschil te merken.

Maak schoon zonder elektriciteit. Stofzuigers slorpen het vuil op van je vloeren, maar ze slorpen ook heel wat energie op. Veeg de vloeren eens – zo heb je ook wat gezonde fysieke inspanning.

Hou de warmte vast met een beter geïsoleerd huis. Kijk waar de warmte ontsnapt: ramen met enkele beglazing, een kier onder de voordeur, een open haard zonder luik... Vraag indien nodig aan een isolatiespecialist om je huis door te lichten. Je kunt dan wat verbouwingen overwegen, of als je huurt, dit melden aan de eigenaar.

(1) gegevensbron: http://eartheasy.com/live_lowflow_aerators.htm

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

BEA12

BEA12

gemeld

IK LEER ALTIJD BIJ

  • melden
BEA12

BEA12

gemeld

IK LEER ALTIJD BIJ

  • melden
cricket31

cricket31

gemeld

dat van de spaarlampen doen we ook, in elke plaats van onze woning gebruiken we enkel en alleen maar spaarlampen

  • melden
België

België

gemeld

Top article

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Dreft in de was

Dreft in de was

Geschreven door Siebi een lid van Zin in meer,27 september 2016

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Bespaar liters warm water

Bespaar liters warm water

Bespaar liters warm water

Wist je dat we elk zo’n 12 emmers warm water per dag verbruiken? En dat de helft daarvan verloren gaat als restwarmte? Hoog tijd om te besparen dus!

Eggs Benedict

Eggs Benedict

Eggs Benedict

Supergemakkelijke recepten voor een ontspannen en relaxed ontbijt of brunch met familie en vrienden.

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow