Hoe besparen zonder te verspillen

Hoe besparen zonder te verspillen

Het is moeilijk om het einde van de maand te halen zonder dat je rekening in het rood gaat, maar niet onmogelijk. Zin in meer geeft je enkele kleine tips en tricks.


Belangrijk voor iedereen die op zijn geld wil letten is de uitgaven voor de boodschappen zo laag mogelijk te houden en niet meer te kopen dan nodig. Zin in meer geeft je een paar slimme tips.

Tips om aan het eind van de maand meer over te houden

 • Ga tanken op maandag. Zo bespaar je gemiddeld 1% in vergelijking met de andere dagen van de week. Probeer geen brandstof te tanken op vrijdag, want dat is de duurste dag.
 • Rij “zuinig”. Snel optrekken of bruusk remmen verbruikt meer benzine en doet banden en remmen sneller verslijten. Het verbruik op de snelweg is lager en wordt nog lager wanneer je een stabiele snelheid aanhoudt, rond de 100 km/u. Als je auto een ‘cruise control’ functie heeft schakel die in, ook in de stad.
 • Koop energiezuinige toestellen met een A-label en bespaar op het verbruik van je huishoudelijke apparaten. Maak maximaal gebruik van hun capaciteit: gebruik korte wasprogramma’s en vermijd hoge temperaturen.
 • Weet je dat je voor elke graad dat je de verwarming hoger zet, je 7% meer energie verbruikt? Overdag volstaat het de temperatuur op 21ºC en 23ºC te zetten, ’s nachts kun je die laten zakken tot 16-17ºC.
 • Als jullie thuis met meerdere personen zijn, zijn de gezinsverpakkingen altijd een goede keuze. Vervang ook blikjes frisdrank door flessen. Het prijsverschil is groot!
 • Schrijf je in voor klantenkaarten. Vaak brengen ze meer op dan je denkt en op de een of andere manier verdien jij je uitgaven terug. Ofwel in de vorm van bonnen, aanbiedingen of voordelen. Alle beetjes helpen!
 • Neem voor je gaat winkelen de tijd om na te denken over

je aankoop. Ga niet impulsief te werk. Je zal zien dat er zo veel zaken zijn die je niet aanschaft omdat je ze echt niet nodig hebt!
Vertrouw op de kwaliteit van goede merken, want je weet het op den duur wel: wat aanvankelijk goedkoop lijkt, blijkt achteraf veel duurder te zijn.

Tips om thuis te besparen

 • Weet je hoeveel je bespaart als je de kraan dichtdraait tijdens het tandenpoetsen? Een 20-tal liter water per dag. Als je bijvoorbeeld 3 keer per dag poetst, bespaar je 60 liter water. Vermenigvuldig dat met het aantal personen dat bij jou thuis woont!
 • Stop met geld te verspillen aan “verborgen energievreters”. De energie die al jouw huishoudelijke apparaten verbruiken wanneer ze uitgeschakeld zijn of op stand-by staan kan oplopen tot 20% in een huishouden. Zet daarom, als je niet thuis bent, de tv, de magnetron en de dvd-speler uit. Hetzelfde geldt voor opladers die in het stopcontact blijven zitten… het beste is de stekker uittrekken. Het is bewezen dat het minder energie kost om de computer aan te zetten dan hem in stand-by te laten staan!
 • Probeer altijd te wassen met koud water. Het water verwarmen voor een wasbeurt alleen al vergt 80% van de energie die de machine verbruikt!
 • Telkens als we doortrekken, verspillen we een grote hoeveelheid water. Om het reservoir niet volledig te laten vollopen, kunnen we er (als het reservoir leeg is) een gesloten fles met water van een liter of anderhalve liter in plaatsen. Minder water in het reservoir betekent ook minder water doorspoelen!
 • Gebruik je een kwalitatief wasmiddel zoals Ariel? Dan kun je wassen zonder een voorwas te doen of gebruik korte wasprogramma‘s
 • Hoe meer zorg je draagt voor je kleding, hoe langer ze meegaat! Seizoensgebonden kleren moet je op een droge plaats bewaren, weg van vocht of warmte. Overhemden, T-shirts en winterjassen moet je goed opvouwen met de knoppen of ritssluitingen gesloten. Zo behouden ze hun vorm en gaat jouw favoriete kleding langer mee.

En jij, heb jij een tip die je wilt delen met ons?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Dreft in de was

Dreft in de was

Geschreven door Siebi een lid van Zin in meer,27 september 2016

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Broccoliburgers

Oogsten de groene boompjes maar matig succes op het bord, verwerk ze dan eens tot een burger. Meng met aardappels, voeg er een handvol kruiden aan to...

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Leer energie besparen

Leer energie besparen

Leer energie besparen

Wist je dat minder energie verbruiken in je huishouden de snelste en goedkoopste manier is om de klimaatsverandering af te remmen? Zin in meer geeft je slimme tips die je morgen al kunt toepassen

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...