Hoe leer je kinderen geen eten te verspillen?


Thuis
4/10/2018
Eten in de vuilbak smijten is geld over de balk gooien. Dit zijn onze tips tegen voedselverspilling, vooral als je kinderen in huis hebt!

Gebruik de restjes

Om voedselverspilling te vermijden, bewaar je de restjes tot vier dagen in de ijskast (en zelfs langer in de diepvriezer). Doe ze in glazen bokalen of transparante plastic bewaardozen. Zo zie je direct wat er in elk bakje zit! Plak er een etiket op met de datum waarop je de inhoud bereid hebt.

Een tip om restjes te vermijden en de juiste hoeveelheid klaar te maken: op voorhand je menu's voor de komende week koken!

Gooi de schillen niet weg...

Heb je te veel groenten gekocht? Gooi ze niet weg, maar vermijd voedselverspilling door ze gewoon te blancheren en daarna in plastic bewaarzakjes in de diepvriezer te leggen. De schillen van wortelen en uien, het groen van selder en ander afval van groenten hoef je ook niet de vuilbak in te kieperen: maak er groentebouillon van, gebruik ze als smakelijke basis voor een soepje of voeg ze toe aan een deegwarengerecht. Als je er echt niets kunt mee doen, laat ze dan door de kinderen naar de composthoop achterin de tuin brengen!

... en ook geen droog brood!

Is er een stuk brood overgebleven dat inmiddels hard is geworden? Maak er domweg soepkorstjes van! Snijd het brood in kleine blokjes en vraag de kinderen ze op een ovenplaat uit te spreiden. Besprenkel met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en laat 6 tot 10 minuten aan 200°C bakken in de oven.

Maak heerlijke smoothies...

De kinderen evenwichtig laten eten door ze groenten en fruit voor te schotelen, dat is uitstekend... Maar als er iets overblijft, krijg je alweer voedselverspilling! Gooi geen overrijp fruit weg, maar mix het met melk, water of fruitsap. Kinderen zijn dol op experimenteren: laat ze zelf milkshakes en smoothies in allerlei kleuren maken!

De afwas heb je achteraf snel gedaan met een paar druppels Dreft Original in warm water!

... en mest de ijskast uit!

Doe geen boodschappen zonder eerst eens te kijken wat er allemaal in de ijskast staat. Zet de etenswaren met de kortste vervaldatum voorin, om die het eerst te eten. Zo weet je altijd precies wat je nodig hebt en riskeer je niet te kopen wat je al in huis hebt.

Bewaar etenswaren op een slimme manier

Leren hoe je eten bewaart is ook een manier om voedselverspilling te bestrijden en centen te besparen op de boodschappen. Bewaar niet al te veel fruit en groenten samen in de schuifbak van de ijskast, zodat ze niet bederven omdat ze elkaar onderling aantasten. Ga ook af en toe eens in elk zakje kijken of de aardappelen, uien of appels niet rustig liggen te rotten!

En jij, wat doe jij thuis tegen voedselverspilling?