Hoe je voedselverspilling voorkomt en geld bespaart


Thuis
15/11/2022

Gratis: download hier je boodschappenlijstje

 

Zie jij de kassabon steeds groter worden naarmate je meer winkelt? Dan is het tijd om je winkelgewoonten te herzien om geld te besparen.


Minder vlees eten, een weekbudget vaststellen, de voorkeur geven aan seizoensproducten zijn allemaal goede manieren om de uitgaven te beperken en tegelijk de kwaliteit van de producten te verbeteren. Laten we alles samen een kijkje nemen. 


STAP 1: Plan je maaltijden voor de week


De beste manier om de makkelijke weg te vermijden is je maaltijden voor de week te plannen. Neem daarvoor een moment en vraag jezelf af wat je de komende dagen zou willen eten: vis? Vlees? Groenten? Doe dan een snelle inspectie van jouw kasten, koelkast en vriezer. Misschien heb je sommige ingrediënten al in huis! Als je de controle hebt gedaan, is het tijd om het onvermijdelijke boodschappenlijstje te maken.


STAP 2: Pas je menu’s aan per seizoen


Maar voordat je aan jouw toekomstige boodschappenlijstje begint, is het goed te bedenken dat tomaten, ook al zijn ze midden in de winter te vinden, in de eerste plaats een zomerfruit zijn. Dit betekent dat ze moeten worden ingevoerd, wat onvermijdelijk de prijs verhoogt. Er gaat dus niets boven seizoensproducten!

Elk seizoen heeft zijn eigen groenten en fruit: 

Herfst met cucurbitaceae (pompoenen enz.) en appels;

winter met sinaasappels en wortels;

lente met asperges, paprika's en perziken;

zomer met meloenen, aardappelen en courgettes.


STAP 3: minder vlees en meer vis (maar nog steeds in het seizoen)


Een goede manier om de rekening te verlagen is je vleesconsumptie te verminderen en je te concentreren op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ter compensatie kun je de consumptie van vis en zeevruchten verhogen, die rijk zijn aan vitaminen en mineralen.

Bovendien kun je, afhankelijk van het seizoen, jouw visgerechten variëren: 

Winter met alikruiken, sint-jakobsschelpen en oesters;

Lente met kreeften, krab en wulk;

Zomer met garnalen, mosselen en garnalen;

Herfst met kreeft, zee-egels of gedroogde vis.


 

STAP 4: Maak een boodschappenlijstje

Je bent klaar om je boodschappenlijstje op te stellen. Om niets te vergeten en om niet heen en weer te lopen tussen de schappen, sorteert jij je producten volgens de volgorde van de schappen in de supermarkt:

Dranken (water, vruchtensappen enz.)

Conserven, specerijen, oliën en meel

Melk en eieren (met room en boter)

Verse producten (yoghurt en kaas)

Charcuterie en slagerij

Vis en zeevruchten

Verse groenten en fruit

Bevroren voedsel


Zo bespaar jij tijd en kom je niet in de verleiding om langs bepaalde schappen te lopen die iets te verleidelijk zijn.


Om verder te gaan: 

Ga niet winkelen op een lege maag. Inderdaad, tussen de geuren van banketbakkerijen, traiteurs en aantrekkelijke verpakkingen heb je alle kans om in de verleiding te komen om een "kleinigheidje" te kopen om je honger te stillen.


STAP 5: welk budget?


Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je budget beperken tot het strikt noodzakelijke is de beste manier om geen frustratie te creëren bij het winkelen. Schat jouw budget dus naar boven met een marge. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan als de rekening hoger uitvalt dan verwacht en je bijvoorbeeld besluit een plezieraankoop te doen.


STAP 6: bewaring en opslag


Het is tijd om je boodschappen op te bergen. In de koelkast is de kou niet gelijkmatig verdeeld en afhankelijk van het voedsel zal jij het op verschillende niveaus moeten bewaren:

De koudste zone onderaan: rauw vlees, vis, vleeswaren, salade in zakken en vers gebak;

Koelste zone op de bovenste niveaus: groenten, gekookt vlees en vis, zuivelproducten, desserts en kazen;

Groentenbak voor verse groenten en rijpende kaas;

Het grote vak; met boter, melk, ongeopende vruchtensappen, jam en sauzen in potten.



BONUS: Gebruik cashback-aanbiedingen en kortingsbonnen


Om de rekening aan de kassa te verlagen, kun jij 2 snelle en gemakkelijke manieren gebruiken die echt een verschil kunnen maken: 

Kortingsbonnen: er zijn tientallen gespecialiseerde websites op het internet waarop jij een barcode kunt afdrukken (of downloaden) die korting geeft op een product.

Cashback: deze methode is zeer populair dankzij de interessante kortingen voor de consument. Jij hoeft alleen maar het (de) in aanmerking komende product(en) te selecteren op de site van jouw keuze en vervolgens het aankoopbewijs op te sturen (bijvoorbeeld via een foto of scan). Het bedrag wordt dan bijgeschreven op een speciale rekening of rechtstreeks op jouw bankrekening. Handig!


Om verder te gaan:

Zin in Meer bevat cashback-aanbiedingen en kortingen op tientallen alledaagse producten. Ontdek hier alle actuele aanbiedingen!


Door deze stapsgewijze tips te volgen, zal jij zien dat jouw voedselbudget omlaag gaat, terwijl de kwaliteit van de producten die jij consumeert behouden blijft (of zelfs omhoog gaat). Aarzel niet om deze goede praktijken, die jouw helpen in het dagelijks leven, met anderen te delen.


 

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3

Vind hier al onze artikelen