Hoe verminder je de kosten bij de start van het nieuwe schooljaar?


Thuis
12/05/2021

Het nieuwe schooljaar nadert en je moet nog zoveel nieuwe spullen kopen! Met onze tips leer jij hoe je hierop bespaart. Top!1) Maak een inventaris

Je hoeft niet elk schooljaar alles nieuw te kopen, sommige spullen kan je makkelijk nog een jaartje gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een schooltas (als ze niet te beschadigd is) of een brooddoos. Hetzelfde geldt voor een pennenzak en alles wat daarin zit. Neem je tijd om al het materiaal van vorig schooljaar eens voor je uit te stellen. Op dat moment beslis je welke spullen je kan houden en welke schoolspullen je moet vervangen.

2) Doe een beroep op vrienden en familie

De dochter van je buurvrouw zit een jaartje hoger? Of de zoon van je beste vriendin is twee jaar eerder afgestudeerd van dezelfde school? Bepaalde boeken of ander materiaal mag je vast wel lenen of overkopen. Aarzel niet om een bericht te delen op Facebook of een mail te sturen naar je contacten. Laat weten naar welke spullen je nog op zoek bent en wacht hun antwoord af.

3) Koop sommige spullen tweedehands

Rommelmarkten, tweedehandswinkels, internet en meer: er zijn 1000 plekken waar je tweedehandsmateriaal koopt. Wist je trouwens al dat september de ideale maand is om rommelmarktjes af te schuimen? Je vindt er heel wat materiaal dat je voor school kan gebruiken. Denk aan turnpantoffels, boekentassen en schoolmappen.

Ooit al gehoord van een weggeefmarkt? Dit nieuwe concept zie je her en der opduiken. Het is een markt waar alles gratis is en je ook gratis objecten kan afleveren (let wel: ze moeten in goede staat zijn). Wie weet vind je er een gratis boekentas of turnzak! Zeker de moeite dus om eens een kijkje te gaan nemen!

4) Organiseer een ruildagje!

Nog een idee is om zelf eens een ruilbeurs te organiseren op de school van je kind. Iedereen komt met spullen die ze niet langer gebruiken: oude schoolboeken, kinderboeken die al gelezen zijn, te kleine kleding … Betalen hoeft niet, jullie ruilen! Bovendien is het ook de uitgelezen kans om andere ouders te leren kennen. Kledij die je wil ruilen nog snel even wassen? Gebruik Dash 3in1 Pods voor een gegarandeerd onberispelijk resultaat!

5) Groepsaankopen zijn een oplossing!

Sommige scholen organiseren groepsaankopen bij groothandelaars. Het voordeel? Ouders krijgen korting op de prijs van bepaalde artikels. Ga eens langs bij de school van je kind en vraag wat de mogelijkheden zijn. Ook in het gemeentehuis kan je vaak terecht voor meer informatie. Aarzel zeker niet om dit zelf voor te stellen aan de schooldirectie. De andere ouders zullen je dankbaar zijn!

6) Koop schoolspullen online

Een laatste eenvoudige tip: doe je inkopen niet in een (grote) winkel. Bestel alles wat je nodig hebtvia internet. Zo kom je niet in verleiding om schattige roze notitieboekjes te kopen en andere spullen die je kind(eren) niet echt nodig hebben. 

En jij, hoe bespaar jij op het materiaal dat je kinderen nodig hebben voor school?