Meubels verkopen: tips voor een geslaagde rommelmarkt


Thuis
12/05/2021
Zin om overbodige spullen weg te doen die je nog iets kunnen opbrengen? Organiseer dan een rommelmarkt! Ontdek snel al onze tips.

De kast van je dochter puilt uit van de kleren die ze nooit meer aandoet? Je kelder zit zo vol dat je er niets meer in kwijt kunt? Je laat de auto in de oprit staan omdat de garage vol dozen staat? Als je ‘ja’ hebt gedacht bij één van deze vragen, wordt het tijd voor het organiseren van een rommelmarkt! Dit zijn enkele tips voor een geslaagde verkoop van meubels en spullen.

1. Mijn rommelmarkt: leg een datum vast

Een geslaagde rommelmarkt hangt vooral af van de juiste timing. Kijk eerst eens in je agenda en ga na welke activiteiten je gemeente organiseert. Kies bijvoorbeeld een weekend uit waarop er een bijzonder evenement plaatsvindt in je gemeente, of dat nu een kermis of een rommelmarkt is. Dan kun je ervan uitgaan dat er een maximum aan potentiële verkopers langs zal komen!

2. Mijn rommelmarkt: reclame

Je hoeft niet veel geld uit te geven aan de organisatie van een rommelmarkt! Mond-tot-mondreclame is vaak al genoeg om nieuwsgierige mensen aan te trekken. Je zou een advertentie kunnen plaatsen op internet of de sociale media, dat kost je geen cent. Als je bang bent dat er niemand op afkomt, kun je ook nog altijd affiches gaan ophangen in de buurt.

Heb je veel spullen te verkopen? Waarom zou je dan niet enkele thematische markten organiseren? Vertel het door aan iedereen die je kent: wedden dat een heleboel mensen geïnteresseerd zijn in een boekenverkoop of een speelgoed- of klerenmarkt!

3. Mijn rommelmarkt: de presentatie

Mensen zullen meer interesse tonen voor wat je verkoopt als de presentatie van je marktje er verzorgd uitziet. Dit is ons advies:

  1. Stal alles wat je wilt verkopen uit op schappen of tafels: een paar houten planken op schragen zijn prima geschikt.
  2. De spullen die in de beste staat verkeren en er het aantrekkelijkst uitzien moeten meteen in het oog springen. Die zullen het hart van de voorbijgangers immers direct sneller doen slaan.
  3. Zet voorwerpen van vergelijkbaar type of gebruik samen, zodat de kopers makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken – niet iedereen houdt ervan om urenlang te snuffelen op een rommelmarkt!
  4. Zorg dat je alle spullen opknapt en schoonmaakt voor je ze aan het publiek presenteert. De geconcentreerde vloeibare gel van Mr. Proper past zich aan elke oppervlakte aan en maakt alle voorwerpen schitterend schoon!

4. Mijn rommelmarkt: de prijzen

Zelfs als de klanten proberen af te bieden, afficheer je toch altijd een basisprijs op elk artikel. Koop dus labels of gebruik een uitwisbare stift. Zo kun je kleinere spullen, zoals het speelgoed van de kinderen of kleren, in dozen met ‘Alles voor 2 euro’ doen.

Als je verschillende voorwerpen samen wilt verkopen - servies bijvoorbeeld – zet die stukken dan bij elkaar met één prijskaartje erbij. Je kunt er ook kleine promotiekartonnetjes met ‘Alle 4 voor 10 €’ bij leggen. Dan zullen je kopers het idee hebben besparingen te doen, terwijl jij meer spullen verkoopt.

5. Mijn rommelmarkt: testen en passen

Laat de mensen de artikelen testen voordat ze kopen. Voor elektrische huishoudapparatuur of speelgoed met batterijtjes zorg je dat een deel van de tafel leeg is zodat je een demonstratie kunt geven. Maak je de kleerkast leeg? Voorzie dan een grote spiegel voor de klanten die eerst willen passen voordat ze hun portemonnee bovenhalen.

6. Mijn rommelmarkt: de kassa

Niet alleen is een rommelmarkt een uitstekende manier om wat zakgeld te verdienen met de verkoop van alle spullen die je niet meer gebruikt, maar het is ook een leuke activiteit met de kinderen! Bepaal de rol van al je hulpjes en los elkaar af aan de kassa. Houd een kasboek bij van alle verkochte artikelen en zet er de initialen van je verkopers bij. Dat maakt het aan het einde van de dag makkelijker om te zien wie wat verkocht heeft en de opbrengst te verdelen.

Zorg ook voor voldoende wisselgeld in de kassa … anders riskeer je een paar verkoopkansen domweg te missen.

En jij, wat zijn jouw tips voor een geslaagde rommelmarkt?