Recycleren: goed voor je portemonnee en het milieu


Thuis
4/10/2018
In tijden van crisis moeten we creatief zijn. Zin in meer geeft je tips om geld te besparen en thuis te recycleren. Je zult merken hoe je het verschil kunt maken, voor het milieu én je portemonnee.

Met een paar kleine aanpassingen bespaar jij veel geld in het huishouden. We laten je zien hoe jij efficiënter en duurzamer leeft. En we geven je ideeën die je makkelijk uitvoert en waarmee jij veel bespaart in het huishouden.

Wat doe je met kleding die je niet meer draagt?
Ga voor je kledingkast staan en kijk kritisch naar de kleding van de verschillende seizoenen. Zoek uit wat je niet meer draagt, wat je zou kunnen verstellen of wat geen waarde meer heeft.

Zo maak je een goede selectie:

  • Oude overhemden, ondergoed en pyjama's. Knip ze in lappen en maak er poetsdoeken van.
  • Wollen kleding of fleeces: perfect om in stukken te knippen en schoenen mee te poetsen.
  • Oude sokken en haarelastiekjes: maak er ballen van als speelgoed voor de hond of kat.
  • Bewaar ritssluitingen en knopen, je weet nooit wanneer je ze nog kunt gebruiken.

Uitgekeken op je inrichting?
Je doet het al 10 jaar met dezelfde inrichting in je huis? Hier vind je tips voor een frisse look zonder geld uit te geven.

Gekleurde blikjes: Tomaten- of conservenblikken kun je bekleden met stofjes of behangpapier en er pennenbakjes of originele bloempotjes van maken.

Schilderijen: Ben je het schilderij in de woonkamer beu? Haal het van de muur en bewaar de barokke lijst. Het staat ook leuk met gezinsfoto's of een originele poster.

Kussens: Als je graag naait, geef je kussens dan eens een nieuw jasje.

Hoe recycleer je in de keuken?
Levensmiddelen die meer doen dan je denkt.
Gebruikte olie: Bewaar gebruikte olie. Je kunt er je eigen zeep van maken.
Azijn: Je kunt schoonmaakazijn ook gebruiken om mieren te bestrijden, om het ijs op de autoruiten te verwijderen of om afvoerpijpen te ontstoppen. De eigenschappen van azijn zijn eindeloos. Zoek naar alternatieven, het is niet altijd nodig om dure producten te kopen. Vaak is de oplossing dichterbij dan je denkt.