Solden: wat is Black Friday?


Thuis
4/10/2018
Zin in een cadeautje voor jezelf zonder je bankrekening te plunderen? Profiteer dan van Black Friday, een Amerikaanse traditie waar nu ook in België steeds meer op ingespeeld wordt.

Je hebt vast wel eens beelden gezien van Amerikanen die de winkels binnenstormen op jacht naar gigantische aanbiedingen … Maar weet je ook waar die fameuze ‘Black Friday’ vandaan komt? En hoe zit het in België?

Wat is Black Friday?

Black Friday is aan de andere kant van de Atlantische Oceaan begonnen, in de Verenigde Staten. Elk jaar op de dag na Thanksgiving, de vierde vrijdag van november, loopt het daar storm in de grote winkelketens waar de Amerikanen van denderende aanbiedingen profiteren. In deze uitverkoopperiode kunnen de winkels hun verkoop stevig aanzwengelen in de weken tussen het begin van het schooljaar en de eindejaarsfeesten.

Het fenomeen wordt Zwarte Vrijdag genoemd omdat de boekhoudingen van handelaren vroeger met de hand werden bijgehouden: in het rood voor verlies en in het zwart voor winst. Dankzij de verkopen die ze op Zwarte Vrijdagdeden, kregen de merken hun rekeningen weer in het zwart, vandaar de uitdrukking ‘zwarte vrijdag’.

Black Friday in België

Sinds enkele jaren wordt ook in België aan Black Friday gedaan. De promoties beginnen gewoonlijk op de vierde vrijdag van de maand november en lopen door tot de week daarna. Sommige merken organiseren zelfs privéverkopen op de dagen die vooraf gaan aan de officiële datum. Kortom, wil je slim koopjes doen, dan moet je de kalender goed in het oog houden … en zorgen dat je op die bewuste dag de wekker vroeg zet!

Koop je graag op internet, dan heb je misschien meer aan het zoeken naar aanbiedingen op webwinkels dan het trotseren van al het volk in de gewone winkels op dit soort drukke dagen. Geen probleem: na Black Friday is er vaak een Cyber Monday, een dag met kortingen die je exclusief op internet vindt. De webwinkels van warenhuizen als Amazon of de Belgische supermarktketen Colruyt doen bijvoorbeeld mee aan Cyber Monday. Ga ook eens kijken op websites met promotiecodes en acties die alleen maar op Cyber Monday geldig zijn. Ideaal voor het vinden van elektronica waar korting op zit, voor cadeautjes die je later onder de kerstboom kunt leggen: volledig stressvrij en helemaal vanuit je luie stoel. Gedaan met het vervelende gedrang in grote warenhuizen!

En jij, ben jij van plan om dit jaar te profiteren van Black Friday?