Tips om thuis energie te besparen


Thuis
4/10/2018
Zin in meer geeft je tips om thuis energie te besparen. Zo help je niet alleen het milieu, maar verlaag je ook meteen je energiefactuur.

Met hulp van een specialist laten we je zien hoe jij bij jou thuis op een eenvoudige manier energie bespaart. Ga naar de website van jouw energieleverancier. Daar vind je documentatie om je energieverbruik te optimaliseren: van publicaties en nieuws tot de analyse van de efficiëntste energietechnologieën.

De meeste energieleveranciers geven advies over hoe jij jouw woning zo energiezuinig mogelijk maakt. Dat doen ze aan de hand van een paar eenvoudige vragen over de woning, de indeling en het gebruik ervan, de algemene efficiëntie en de verschillende sectoren (verlichting, verwarming, warm water).

Weet jij hoe de energie in je woning is verdeeld?
De helft van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Daarom geven we je een paar tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan:
Overdag stel je de thermostaat best in tussen 19ºC en 21ºC en ‘s nachts tussen 15ºC en 17ºC. Stel je thermostaat op voorhand in zodat je er verder geen omkijken naar hebt.

Denk eraan dat:

  • Elke graad dat je de verarming hoger zet, betekent een stijging van het verbruik van ongeveer 7%. Dat komt neer op ongeveer 25 euro meer per jaar.
  • Schakel de verwarming niet uit. Tenzij je lang afwezig bent. Zet de thermostaat alleen lager dan 15ºC of 17ºC als je er niet bent. Wanneer je de verwarming helemaal afzet, moet die veel harder werken om terug op temperatuur te komen wanneer je thuiskomt. En harder werken betekent energie "vreten". 
  • Je voorkomt warmteverlies door ‘s nachts de rolluiken te laten zakken en de gordijnen dicht te doen.

Het stap voor stap isoleren van je woning:

  • Controleer of de ramen en deuren goed sluiten. Als dat niet geval is, installeer dan systemen die voor een betere hermetische afsluiting zorgen, zoals tochtstrips.
  • Onthoud dat 10 minuten ventileren per dag voldoende is in de winter.
  • Hou er voor het onderhoud van je huis rekening mee dat goede isolatie makkelijk 40% van je energieverbruik oplevert
  • De meest energiezuinige ramen zijn die met dubbel glas of dubbel raam.
  • De kozijnen zijn ook heel belangrijk. Het beste zijn kozijnen van hout of PVC. Werk je met metaal? Kies dan voor aluminium met thermische onderbrekingen.

Energiebesparing is tegenwoordig een van de belangrijkste thema's . Als je deze tips toepast, maakt dat een enorm verschil!