Zero waste: 6 aanbevelingen voor een huis zonder afval


Thuis
12/05/2021
Doel voor jouw huis: zero waste!

Wat is zero waste?

Ons afval vervuilt het water, de bodem en de lucht van onze planeet met nefaste gevolgen voor het planten- en dierenrijk, maar ook voor onze gezondheid. Dat is waarom het begrip 'zero waste' in het leven geroepen werd. De bedoeling is dat we het afval dat we dagelijks weggooien tot een minimum beperken. Als we het milieu willen beschermen, moeten we onze afvalberg verkleinen.

Zero waste tip 1: gebruik minder verpakkingen

Verpakkingen belanden meestal in de vuilbak. Om afval te vermijden, kun je:

  • Ervoor kiezen om etenswaren los en onverpakt te kopen
  • Duurzame verpakkingen gebruiken: drinkfles, weckpotten en bokalen, Tupperware en dergelijke
  • Producten kopen die verpakt zijn in gerecycleerde en recycleerbare materialen: dat is het geval voor de Mr. Proper reinigingsproducten.
  • Alle recycleerbare verpakkingen recycleren.

Ontdek het engagement van P&G en hoe het bedrijf zich inzet voor de bescherming van de planeet.

Zero waste tip 2: vermijd producten voor eenmalig gebruik

Wattenschijfjes om je make-up te verwijderen, wattenstaafjes om je oren te reinigen, rietjes, plastic borden, bekers en roerstaafjes enz. Voor al deze producten, die na eenmalig gebruik worden weggeworpen, bestaan er alternatieven! Geef de voorkeur aan duurzame voorwerpen, die je afwast om ze opnieuw te kunnen gebruiken.

Zero waste tip 3: composteer organisch afval

Probeer zo weinig mogelijk eten in de vuilbak te smijten en leer je kinderen geen eten te verspillen! Voor het afval dat ondanks al je voorzorgen ontstaat, doe je aan 'zero organic waste'! Gooi bijvoorbeeld groenteschillen of koffieprut niet weg, maar verwerk je etensresten tot compost! Maak organisch afval nuttig door het te composteren in een compostbak of op een composthoop in de tuin, of doe mee aan wijkcomposteren. Zo kom je aan uitstekende meststof voor je tuin- en kamerplanten.

Zero waste tip 4: koop minder nieuwe producten

Gun je spullen een tweede leven: dat zal de afvalberg aanzienlijk verkleinen. Geef de voorkeur aan het lenen, huren, tweedehands kopen en weggeven van meubels, huishoudapparaten, elektrische toestellen en kleding.

Zero waste tip 5: recycleer zo veel mogelijk

Thuis, maar ook buiten, is het belangrijk om afval te recycleren. De meest voor de hand liggende recycleerbare materies zijn papier, karton, plastic, metaal en glas. Als er in je omgeving geen sorteerbakken beschikbaar zijn, houd je afval dan wat langer bij tot je bij een recyclagepark langskomt!

Zero waste tip 6: verkies kwaliteit boven kwantiteit

Geef de voorkeur aan voorwerpen van goede kwaliteit. Die zijn misschien iets duurder, maar wel duurzamer. Op termijn kom je goedkoper uit. Goedkope schoenen van lagere kwaliteit zullen sneller verslijten dan stevige kwaliteitsschoenen die wat meer kosten, maar veel langer meegaan: minder afval, meer besparingen!

En jij, wat zijn jouw tips voor een huis zonder afval?

Zin in Meer? Print de kortingsbonnen op de producten van jouw lievelingsmerken.