Zo wordt de start van het schooljaar geen aanslag op je portemonnee


Thuis
4/10/2018
September komt eraan! Tijd dus voor de start van het schooljaar. Hier vind je tips om het begin van het schooljaar vlot te plannen.

Na een welverdiende vakantie keer je terug naar je dagelijkse routine. Je bent dus best voorbereid op extra uitgaven voor het nieuwe schooljaar. Denk aan inschrijvingsgeld, schoolspullen, kleding, studieboeken... het telt al snel flink op. Daarom geven we je een aantal tips om de kosten voor het nieuwe schooljaar te beperken.

Plan je budget

  • Maak een lijstje met de zaken die je kinderen nodig hebben en hergebruik tegelijkertijd zoveel mogelijk van vorig schooljaar. Denk aan potloden, verf, schriften, rugzakken, kleding, mappen, schoenen... Schrijf alles op.
  • Controleer wat er nog in goede staat is en wat nog gebruikt kan worden. Maak daarna een lijstje met dingen die je nu nodig hebt en welke spullen het meest kosten.
  • Leer je kinderen het materiaal van vorig jaar te hergebruiken. Zo leren ze zorg dragen voor hun spullen.

Spreid je uitgaven

Je hoeft niet alles in één keer te kopen. In de loop van het schooljaar kun je ook zaken aankopen die je kinderen nodig hebben. Eén van de noodzakelijke uitgaven bij het begin van het schooljaar zijn natuurlijk de boeken.
Omdat dit een grote kostenpost is hebben we een paar handige tips:

  • Hergebruik de boeken van de oudere broers en zussen als dat kan. Per school zijn er vaak educatieve centra en ouderverenigingen waarbij je boeken kunt lenen of overkopen.
  • Gebruik tweedehandsboeken. In sommige boekhandels en bibliotheken kun je tweedehandsboeken kopen.
  • Vergelijk prijzen van verschillende aanbieders. Die kunnen soms oplopen tot verschillen van wel 20% . Vaak loont het de moeite om te vergelijken.

Sportkleren
Naast de studieboeken is sportkleding een belangrijke kostenpost. Deze shop je het beste in de uitverkoop. Of via  een tweedehandswebsite .

Gebruik je kortingsbonnen
Kortingsbonnen zorgen ervoor dat het gezinsbudget niet lijdt bij het dagelijks winkelen. Check daarom altijd de kortingsacties bij jouw supermarkt.