3 doe-het-zelf-tips voor een milieuvriendelijker Halloween


Thuis
12/05/2021
Met onze doe-het-zelf-workshop organiseer je een halloweenfeestje met een minimale ecologische voetafdruk en maximale besparing.

DIY nr. 1 voor een ecologisch Halloween: kostuums

Vier de doden op een milieuvriendelijke manier en begin met het afschaffen van alle plastic kostuums uit de winkel die niet alleen aan de andere kant van de wereld gemaakt worden, maar ook snel in de vuilbak terechtkomen. Steek liever zelf de handen uit de mouwen en maak samen met de kinderen originele vermommingen voor Halloween. Dit is hoe je met een klein budget een fantastisch halloweenfeestje voorbereidt!

De klassieke vermommingen in spook of heks kun je net zo makkelijk zelf maken, zonder dat je er iets voor hoeft te kopen: met een oud laken, enkele touwtjes, stukjes stof en een beetje verbeeldingskracht kom je al heel ver! Als ze echt heel geslaagd zijn, zullen je kinderen ze volgend jaar nog met veel trots dragen. Voor je ze opbergt, was je ze gewoon met een efficiënt wasmiddel, zoals de Ariel PODS, die alle sporen van snoep of imitatiebloed in één wasbeurt verwijderen. Heb je geen tijd om zelf kostuums te maken? Dan kan je ze ook huren!

DIY nr. 2 voor een ecologisch Halloween: feestartikelen

Zwicht niet voor serpentines of plastic pompoenen! Nu je de kostuums al zelf hebt gemaakt, kan je ook zelf griezelige feestartikelen maken... met minimale kosten en afval. Knip plastic zakken in slierten en vorm ze om tot gigantische spinnenwebben, schilder lugubere grafstenen op oud karton of maak leuke papieren vleermuisjes en pompoentjes. Alles wat je niet meer gebruikt, is materiaal voor je zelfgemaakte decoratie en feestartikelen voor jouw originele halloweenfeestje.

DIY nr. 3 voor een ecologisch Halloween: snoepjes

Door zelf de snoepjes en aperitiefjes voor Halloween te maken, gebruik je minder plastic omdat je niet al dat overbodige verpakkingsmateriaal nodig hebt, waar het snoep van supermarkt in zit. Bovendien weet iedereen dat zelfgemaakte snoep zo veel lekkerder is dan de gekochte variant.

Met fruitsap, agar agar en suiker maak je makkelijk een gelei voor snoepjes. Laat alle ingrediënten gewoon in een pan koken en vul siliconevormpjes met het ingedikte sap (ijsblokjesvormen zijn ook prima). Laat deze fruitsnoepjes enkele uren in de ijskast staan, zodat ze vaste vorm krijgen. Daarna hoef je ze alleen nog maar uit de vormpjes te halen!

Zijn je kinderen dol op karamel? Dan is het nog makkelijker! Meng een gelijke hoeveelheid room en suiker in een pan en breng al roerend aan de kook. Zodra je een mooie karamelkleur krijgt, is het klaar! Dit mengsel hoef je nu alleen nog maar uit te gieten op een vooraf ingeboterde of met olie ingesmeerde plaat. Laat hard worden en snijd er kleine karamelblokjes uit.

En jij, wat zijn jouw tips om Halloween te vieren met minder impact op het milieu?

Zin in meer? Profiteer van kortingsbonnen op de producten van je lievelingsmerken..