Een veilig huis - stap voor stap

Een veilig huis - stap voor stap

Het is veel werk om van een huis een thuis te maken - en een van de belangrijkste taken daarbij is ervoor zorgen dat het een veilige plek is. Gelukkig zijn er zijn veel dingen die je gemakkelijk kunt doen om brand en ongelukken in je huis te voorkomen. Hier is een lijst met tips over veilig wonen die je kunt gebruiken om je huis - en iedereen die er woont - te beschermen.


 • Hang een brandblusser in de keuken, en ook één op elke verdieping van je huis. Lees de gebruiksaanwijzing van de brandblusser, voordat je hem moet gebruiken. Controleer de vulling van de brandblusser regelmatig en keer het apparaat af en toe voorzichtig om, zodat de inhoud niet samenklontert op de bodem.
 • Rookmelders op batterijen zijn heel gemakkelijk te installeren en waarschuwen je direct als er rook ontstaat in huis. Lees de lokale bouwvoorschriften om te zien of je de juiste rookmelder hebt en hoeveel je er moet hebben voor de grootte en indeling van jouw woning. Het is ook een goed idee om een rookmelder in elke slaapkamer te installeren.
 • Hang ook een koolmonoxidemelder op elke verdieping.
 • Als je de klokken in huis aanpast aan de zomer- en wintertijd, vervang dan meteen de batterijen in de rookmelders en koolmonoxidemelders en controleer de vulling van je brandblussers.
 • Zorg ervoor dat je een goed uitgeruste eerstehulpset hebt staan op een centrale plaats in je huis. Dit moet er in de eerstehulpset zitten: geactiveerde houtskool, hechtstrips, antiseptische zalf, wondpleisters, een deken, een koudepack, wegwerphandschoenen, kompressen, rolletjes gaas, een reinigingsmiddel voor de handen, plastic zakken, een schaar en pincet, een zaklampje met extra batterijen en een driekante doek.
 • Als je kinderen hebt of als er vaak kinderen op bezoek komen, zet dan plastic beschermers op je stopcontacten. Dan kunnen ze er niets in steken, waardoor ze een schok zouden krijgen.
 • Houd schoonmaakproducten en andere chemicaliën veilig buiten het bereik van kinderen, in een afgesloten kast of lade. Houd het telefoonnummer van de huisarts en het lokale ziekenhuis altijd binnen handbereik, zodat je snel kunt bellen in noodgevallen. Als je deze nummers niet bij de hand hebt, kun je ook naar het alarmnummer 112 bellen.
 • Zorg ervoor dat alle stopcontacten in de keuken, badkamer en andere ruimten waar water is geaard zijn. Zo voorkom je elektrocutie, een elektrische schok en brand door kortsluiting.
 • Houd alle elektronica op een veilige afstand van de wasbak, badkuip en douche in de badkamer en van de gootsteen in de keuken.
 • Als er vochtplekken of scheuren verschijnen in het plafond, ga dan na wat de oorzaak is. Ze kunnen een teken zijn van lekkage, in je dak of in de waterleiding. Als je er niets aan doet, kan het plafond uiteindelijk verzwakken en naar beneden komen. Als het probleem ernstig is, moet je een vakman bellen.

Veiligheidsronde in huis
Er zijn natuurlijk veel problemen mogelijk als het om de veiligheid gaat. Deze lijst is alleen een begin. Loop eens rond door je huis op zoek naar mogelijke gevaren. Heb je oude apparaten, beschadigde stroomdraden of overbelaste stopcontacten die een brandgevaar kunnen zijn? Kijk ook of er meubels zijn met scherpe randen, die mensen kunnen verwonden.
Het ideale moment voor een veiligheidsronde is voordat je bezoek krijgt, met name bezoek met kleine kinderen. Bedenk waar kinderen in kunnen klimmen of wat ze kunnen pakken, vooral op hun niveau. Je kunt ook bij de voorjaarsschoonmaak aandacht besteden aan de veiligheid. Je zult je vast meer op je gemak voelen als je weet dat je huis veilig is - voor jou en je gasten.

Super opbergtips
Het is belangrijk dat je altijd aan de veiligheid van je gezin denkt als je schoonmaakproducten gebruikt en opbergt. Je weet: voorkomen is altijd beter dan genezen.
Om je huis veilig te houden voor je hele gezin, zijn hier een aantal geweldige opbergtips:

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
 1. Lees de aanwijzingen op het etiket altijd grondig en volg ze op
 2. Berg alle schoonmaakproducten altijd veilig op, buiten het bereik van kinderen
 3. Sluit het product goed af na gebruik
 4. Bewaar alle producten in de oorspronkelijke verpakking, met het etiket intact
 5. Gebruik lege verpakkingen niet om andere producten in te bewaren, maar voer ze af volgens de aanwijzingen op het etiket!
 6. Gebruik schoonmaakmiddelen voor de huishouding altijd voorzichtig en zorg ervoor dat je handen droog zijn.
 7. Als je per ongeluk wordt blootgesteld aan een schoonmaakproduct, vraag dan direct medische hulp.

In geval van blootstelling
Schoonmaakproducten zijn veilig als ze volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt. Als je per ongeluk wordt blootgesteld aan een schoonmaakproduct, vraag dan direct medische hulp.
Voor meer advies over het gebruik van detergenten, ga naar de Clean Right website op www.cleanright.eu

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!

Luchtverfrisser

Ambi Pur (textielverfrisser, spray, continue luchtverfrisser)

Ambi Pur

€0,50

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Ambi Pur (textielverfrisser, spray, continue luchtverfrisser) product

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild

Schoonmaaksystem

Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Swiffer

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Swiffer XXL vloerreiniger Starter Kit of Swiffer Duster XXL

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador