Het licht in huis beter gebruiken

Het licht in huis beter gebruiken

Sfeer maak je zelf. Hoe? Met licht bijvoorbeeld. In welke stemming je ook bent: licht is perfect om sfeer in je interieur te brengen. Enkele ideetjes die je kunnen inspireren…


Sfeer creëren met licht

Het eerste wat je moet doen, ook al lijkt het vanzelfsprekend, is rekening houden met de functie van elke ruimte. De rol van de ruimte bepaalt de sfeer die er vereist is. Als je je in een bepaalde ruimte wil ontspannen, is een intiemere sfeer aangewezen. Een werkruimte vraagt dan weer om sterker licht. Enzovoort.

Rest natuurlijk nog de vraag: welke sfeer wil je je interieur in het algemeen meegeven?

Het eerste wat je moet weten, is dat licht drie verschillende effecten op de sfeer van je interieur kan hebben. Om te beginnen heeft het zijn invloed op je humeur. Zo zal sterk, helder licht een dynamische, positieve sfeer creëren, gedempt licht werkt ontspannend etc.

Ten tweede hebben de lichtbronnen zelf hun invloed op de sfeer van een ruimte, ongeacht of men moderne of klassieke verlichting plaatst.

Ten derde zal ook de plaatsing van de verlichting een belangrijke rol spelen. Een lichtbron beneden in een hoek geplaatst, die haar licht op een meubel of plant werpt, zal bijvoorbeeld een dramatisch effect geven.

Het zit’m erin hoe je nu met deze drie variabelen speelt om een sfeer te scheppen die bij je past, en in harmonie is met de ruimte.

In een chalet bijvoorbeeld geniet gedempt licht met klassieke lampen de voorkeur.

In een modern appartement speel je met de verschillende lichtbronnen om contrasten van licht en schaduw te creëren en zo een diffuse sfeer te realiseren in het salon, en een meer dynamische in de bureauhoek.

Wees ook niet bang om met verschillende soorten lampen te spelen. Wit gloeiende lampen hebben bijvoorbeeld het voordeel dat ze een zachter, flatterender licht geven.

Dit betekent natuurlijk niet dat je neonlampen en spaarlampen meteen links moet laten liggen.

Los van het feit dat ze je energiefactuur ‘verlichten’ zorgen ze ook voor een wit, fris licht dat erg aangenaam kan werken in ruimtes met muren in warme kleuren, zoals bijvoorbeeld een roze kamer. Het effect is dan een mix van zachtheid, rust en luchtigheid.sfeer

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Interieuradvies van pro’s
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Een nieuwe lente voor je oude meubelen

Een nieuwe lente voor je oude meubelen

Een nieuwe lente voor je oude meubelen

Vandaag zetten we oud meubilair vaak te snel aan de deur. Dom eigenlijk, want met opgeknapte oude spullen kan je je interieur voor geen geld een actuele look geven. Een paar tips en ideetjes om meer te halen uit je eigen meubeltjes of uit tweedehands meubilair uit de kringloopwinkel.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!