Hipper dan hip: upcycling

Hipper dan hip: upcycling

Hoe haal je het maximum uit iets? Het antwoord is upcycling ofwel aan de slag gaan met wat je hebt en het mooier, beter, anders, origineler maken. Zin in meer-experte Griet nam alvast een wereldbol, een gloeilamp en een paar blikjes onder handen.


Mensen kiezen opnieuw voor duurzaamheid, ambachtelijkheid en daarbij ook authenticiteit. We moeten het onder invloed van de economische crisis stellen met een slanker budget, wat onze inner diy-queen ertoe aanzet zélf de handen uit de mouwen te steken. Met een aantal afgedankte spullen en een snuifje creativiteit kan je je afgeleefde huisraad in no time opwaarderen tot de meest unieke producten. Zulk zelfgemaakt design geeft een persoonlijke toets aan je woning en oogst gegarandeerd bewonderende commentaar op feestjes. Upcycling is niet alleen hipper dan hip, maar nog verrassend leuk ook:

Wereldbollamp

Van een oude wereldbol kan je een mooie hanglamp maken. Leg een omgekeerd kommetje op de onderkant van de wereldbol en teken de contouren af met een potlood. Snij nu met een cuttermes de onderkant weg. Bevestig aan de andere zijde een socket en bijvoorbeeld een rode elektriciteitsdraad. Zo heb je in geen tijd een leuke lamp.

Gepimpte stoelen

Met een oude landkaart kan je de rechte vlakken van een stoel of tafeltje bekleden. Hoe? Simpel: vastkleven, bijsnijden en een likje vernis erover.

5x doe-het-zelfkapsels

Kurken onderzetter

Wijnkurken tover je om tot een onderzetter door ze aan elkaar te lijmen. Zo heb je meteen een reden om die dure fles wijn open te trekken!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Opbergblikjes

Verwijder de wikkel van lege conservenblikjes en maak er bovenaan aan één zijde een gaatje in. Maak met een boormachine een gaatje in de muur en stop er een plug in. Zet het blikje vast met een schroef. Een aantal blikjes op een rij zijn decoratief en handig als opberger voor bijvoorbeeld penselen of potloden in een werkkamer. Of ze zijn leuk én handig in de keuken als opbergers voor bestek en houten spatels.

Gloeilampvaasjes

Van oude gloeilampen kan je leuke vaasjes maken. Verwijder met een kleine ijzerzaag het onderste zwarte topje van de lamp. Zo kan je de gloeidraad en het binnenwerk er voorzichtig uithalen. Maak twee kleine gaatjes aan weerszijde van het metalen buisje en steek er een ijzerdraad door. Vul met water en een klein bosje bloemen, en hang het vaasje omhoog.

Originele duimspijkers

Van een oud klavier kan je leuke duimspijkers maken voor op een prikbord. Haal de knopjes eraf en kleef met stevige lijm een fijn nageltje vast in de holte achteraan. Je kan hetzelfde doen met bijvoorbeeld legoblokjes.

Easy peasy!

Griet

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Deze upcycling tips ga ik zeker gebruiken bij het inrichten van mijn nieuwe woonst. Die leuke vaasjes van oude gloeilampen, vind ik een super leuk idee maar ik ben bang dat dat toch verkeerd gaat gaan bij de uitwerking. Het glas van die gloeilampen is zo broos, ik ben bang dat, bij het verwijderen van het zwarte topje, het glas gaat barsten. Maar voor de rest zijn het allemaal super leuke idee'tjes en ik ga onmiddellijk aan de slag met oude wijn kurken.

  • melden

De kurkonderzetter kan je wel best met de namaakkurk maken. De echte kurk word namelijk gerecycleerd en herbruikt.

  • melden

Hartelijk dank voor deze leuke tips. Vooral die van de gloeilampen. Ik vind dat zo'n super leuk idee, echt iets om te maken voor in de tuin. Super gewoon

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina