Hup, nog 'n pop-up

Hup, nog 'n pop-up

Zin in meer-experte Griet is blij met de nieuwe creatieve wind in haar stad. Kleine, al dan niet tijdelijke, winkeltjes met creatief moois en lekkers openen steeds vaker de deuren. Het zijn dit soort hotspots die een buurt warmer, socialer en aantrekkelijker maken.


Mijn omgeving is massaal aan het breien, naaien, haken, zeefdrukken, tekenen en timmeren. Wat voor velen als een hobby begint, groeit vaak uit als bijverdienste in de vorm van een winkel of een webshop. Overal in de stad duiken pop-up stores of kleinere concept stores op. Op de rommelmarkt zag ik onlangs naast ontelbare kraampjes met zelfgemaakte juwelen en taarten ook een retro caravan met een mojitobar en een heus pop-uprestaurant en take-away. Er waait een nieuwe (diy-)wind!

Het concept van een pop-up store is simpel én geniaal. Zoek een leegstaand pand en creëer voor de opening van de winkel een buzz waarbij de nadruk op het tijdelijke karakter en de exclusiviteit ligt. Zo worden the hip & happy aangespoord om een kijkje te komen nemen. Deze guerrillawinkels waaiden over vanuit Londen en New York. In ons land is het concept nog niet echt ingeburgerd, hoewel er bijvoorbeeld in Gent of Antwerpen al regelmatig dergelijke winkels opduiken, meestal om nieuwe merken of producten te lanceren... Ook de kleinere concept stores schieten als paddenstoelen uit de grond. Bij mij om de hoek openden recent Maison des Oiseaux, The Lab Store en Talent in de Buurt. Het zijn stuk voor stuk winkels die niet open zijn op de voor de hand liggende uren, maar bijvoorbeeld slechts drie namiddagen in de week of elke zondag. Ze verzamelen handgemaakte spullen van beginnende ontwerpers en van mensen die een centje willen bijverdienen met hun huisgemaakte creaties, of verkopen vintage kleding of design.

Dat mensen kleinschalig en op ambachtelijke wijze dingen beginnen maken en ontwerpen, heeft ongetwijfeld met de crisis te maken. Maar het is ook een uiting van een verlangen naar echtheid, originaliteit en creativiteit. En het is de zoektocht naar gelijkgestemde zielen, want de sociale factor speelt een grote rol in dit concept. Vaak koppelt men aan zo'n pop-up store ook een bar, zodat creatievelingen er elkaar kunnen ontmoeten terwijl ze een huisgemaakt taartje of een kommetje biologische soep eten.

Nog twee leuke herinneringen: vorig jaar was er in Antwerpen een guerilla breiactie. De straten werden versierd met 'zachte street art' en banken, pleinen en bomen werden verpakt in haak- en breigoed. Later kreeg ik op de rommelmarkt van 'Bouger Bouger' een 'zaadgranaat'. Dit zakje met zaden moest je op een plekje gooien waar best wel wat meer groen mocht komen. In een perk langs de straat, op een braakliggend terrein, in je eigen tuin of in dat kale grijze tuintje in je straat (dat is alleszins, rebels als ik ben, waar ik mijn granaat tot ontploffing bracht...).

Ik ben blij met deze nieuwe positieve beweging. Samen werken aan een groenere, warmere omgeving! Aan een stad die voelt als een thuis.

Griet

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

davidwoods

davidwoods

gemeld

μεγάλο άρθρο

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Originele bloemenvaasjes

Originele bloemenvaasjes

Originele bloemenvaasjes

Als je maar moeilijk oude lampjes weggooit dan kan je ze heel leuk recycleren als vrolijke hangvaasjes.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Terrasjesweer!

Terrasjesweer!

Terrasjesweer!

Nog een paar ellendige buien en stevige grillen, maar dan heeft de lente het definitief voor het zeggen. Van lekker knus binnen naar heerlijk relaxed buiten dus. ZIN IN MEER-experte Griet aanschouwt de winterschade en geeft tuin en terras een vrolijke lentelook.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow