Schenenschoppers

Schenenschoppers

ZIN IN MEER-experte Griet valt wel voor wat lef. Het type schenenschopper dat grenzen wil verleggen en niet bang is voor wat tegenwind. Terwijl ze van bol naar bol glijdt, bedenkt ze wat een impact het onaardse, vernieuwende Atomium moet gehad hebben in ’58.


Een paar jaar terug moest ik voor een vergadering in Brussel zijn. Ik was een uur te vroeg (overkomt me anders nooit) en dus besloot ik om wat over de terreinen van Expo ’58 te struinen. Zo botste ik op het Atomium. De buitenkant van het gebouw heeft mij nooit veel gezegd, maar ik wandelde toch naar binnen (voor ik doodging van verveling).

Sinds de renovatie in 2006 was ik er niet meer geweest. Werd ik me daar even van mijn sokken geblazen! Niet alleen de inkomhal (met ondermeer heruitgaven van Boch-porselein), maar de héle binnenkant is fantastisch. Gaandeweg, van bol naar bol, waande ik mij op de set van Stanley Kubrick’s A Space Odyssey. Retro futurisme, my cup of tea. Als kers op de taart kreeg ik vanuit de bovenste bol een geweldig uitzicht over Brussel (en een heerlijk kopje koffie, in een Boch-tasje...).

Het moet wat geweest zijn, deze onaardse, vernieuwende architectuur ten tijde van de wereldtentoonstelling. Datzelfde gevoel heb ik vaak op cityrips bij het bezoeken van architecturale pareltjes van Mies van der Rohe, Breuer, Le Corbusier en Eames, om er een paar te noemen. Designers uit het begin van vorige eeuw waren zo onconventioneel en vooruitstrevend. Nieuwe materialen werden uitgetest, grenzen verlegd. Bouwkunst werd conceptueel, niet meer louter decoratief. Het open plan voor woningen ontstond, iets waar de architectuur van vandaag nog steeds op gestoeld is. Ze kregen behoorlijk wat tegenwind, wat altijd zo is als je grenzen wil verleggen. Ze schreven manifesten en richtten tijdschriften op die de grenzen van de architectuur overschreden en waarin aandacht besteed werd aan de ontwikkeling op cultureel vlak in die periode: muziek, theater, film, literatuur en beeldende kunst. Over de grenzen heen vonden de verschillende kunstenaars aansluiting bij elkaar. Wat een tijden moeten dat geweest zijn: ze moeten zich als een soort strijders van de kunst gevoeld hebben.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Dezer dagen is er niet zo veel meer om je tegen te verzetten, tenzij tegen conventionaliteit. Maar ik heb toch het gevoel dat er na het minimalisme opnieuw een frisse wind door de designwereld waait. Invloeden uit de conceptuele kunst, ontwerpen die vaak ambachtelijk aandoen, geen zweem meer van massaproductie. Individualiteit en originaliteit worden weer hoog in het vaandel gedragen. Daarom kijk ik altijd uit naar de Young Designers Awards en naar nieuw talent op de beurzen. Jong geweld dat nog tegen schenen schopt en lef heeft.

Een ding is zeker, er gebeurt wat op designvlak. Het zijn spannende en inspirerende tijden.

Griet

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Luchtverfrisser

Ambi Pur (textielverfrisser, spray, continue luchtverfrisser)

Ambi Pur

€0,50

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Ambi Pur (textielverfrisser, spray, continue luchtverfrisser) product

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Luchtverfrisser

Ambi Pur elektrische luchtverfrissers

Ambi Pur

€0,50

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Ambi Pur elektrisse luchtverfrissers product

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild