Er was eens een stokoud mannetje met schatten op zolder...

Er was eens een stokoud mannetje met schatten op zolder...

Wie hoopt gouden decopareltjes te vinden in de kringloopwinkel van één of ander boerengat, krijgt er een gevreesde concurrente bij: tussen de afgedankte spullen en de vergane glorie kijkt, keurt en koopt het geoefende oog van ZIN IN MEER-experte Griet.


Een paar maanden geleden kreeg ik voor het weekblad Flair de opdracht om rond ecologisch design te werken. Het geitenwollensokkengehalte mocht niet te hoog zijn, en het moest er hip en kleurrijk uitzien. Tot daar de briefing. Ik moest even slikken en dacht: dat wordt zweten. Want bij het woord ecologisch kreeg ik spontaan visioenen van vilt, hout en boekweitpannenkoeken (lekker trouwens). Maar niets bleek minder waar...

Ik was sowieso al een grote fan van de kringloopwinkel. In zowat elk boerengat stop ik omdat ik denk dat er nog schatten op zolder te vinden zijn, die met wat geluk na een sterfgeval in de kringloopwinkel belanden. (Hopelijk afkomstig van een stokoud mannetje dat zachtjes is ingeslapen na een lang en gelukkig leven, want zo’n aasgier ben ik nu ook weer niet!) En ja hoor, ik kom nooit of te nimmer met lege handen thuis. Al is het maar om mijn koophonger te stillen... Nadien ben ik trots op mezelf omdat ik iets heb gered van de verbrandingsoven (lang leve het milieu), de voldoening krijg ik er gratis bij. Intussen staat mijn huis vol tweedehandsspullen. Sommige van de kringloopwinkel, andere van websites of rommelmarkten. En het leuke is dat je het amper merkt. Ik moet wel toegeven dat ik de meeste spullen een beetje pimp. Een leuke lampenkap combineer ik met een andere voet. Een stoel krijgt een likje verf. En van een gehaakt dekentje maak ik kussenhoezen.

Los van al die nostalgische spullen (die je zeker nog vindt als je een beetje moeite doet) worden er ook fantastische nieuwe spullen gemaakt, mét respect voor het milieu en/of ethisch verantwoord. Ik ben tijdens mijn zoektocht voor Flair enorm veel nieuwe websites en winkels tegengekomen die bekommerd zijn om de ecologische voetafdruk. Vaak zit er heel wat humor en ontroering in die ontwerpen. Een vinylplaat wordt gesmolten tot een kom, een onderdeel van een droogtrommel wordt een lampenkap, een stapel boeken wordt een kinderstoeltje...

Nogal wat ontwerpers gaan bovendien op zoek naar nieuwe materialen die - en nu word ik helemaal enthousiast - volledig gerecycleerd zijn. Het zijn dus niet alleen keien in vormgeving, maar ook in materialenkennis. 

Mooi! Ik ben fan!

Griet

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Je thuis, een huis voor iedereen

Je thuis, een huis voor iedereen

Je thuis, een huis voor iedereen

Is onverwacht bezoek voor jou een reden tot paniek, of gooi jij altijd even enthousiast je deur open? Met deze tips geef je élke gast dat bijzondere thuisgevoel.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen

Zo maak je hangende wasmanden voor de kinderen
5

Vaak denken kinderen dat de grond de perfecte plaats is voor vuile was… Wil jij liever niet dat je huis eruit ziet alsof er een tornado door heen is getrokken? Dan kunnen deze instructies je zeker en vast helpen. Zo bespaar je eindeloos veel tijd bij het opruimen.

You have already participated to this slideshow