Een milieuvriendelijke kerstboom, bestaat dat?

Een milieuvriendelijke kerstboom, bestaat dat?

0
Wil je Kerstmis vieren met respect voor het milieu? Zin in meer heeft tips voor een ecologisch verantwoorde kerstboom.

Zonder kerstboom is het niet echt Kerstmis: hij fleurt je interieur op en maakt het nog gezelliger. Maar kerstbomen - echte sparren of kerstbomen van kunststof - worden niet altijd op ecologische verantwoorde wijze geproduceerd. Gelukkig bestaan er oplossingen om kerstboom en milieu met elkaar te verzoenen: dit zijn onze tips voor een groene Kerstmis!

Een kerstboom van kunststof: liever niet

Je zou denken dat een kunstkerstboom de meest milieuvriendelijkste (en goedkoopste) optie is, omdat je hem jarenlang opnieuw kunt gebruiken. Toch is dat niet zo, rekening houdend met de manier waarop kunstkerstbomen gemaakt worden. Ze zijn immers van plastic, waarvoor petroleum moet gewonnen worden, en bovendien stoten de productiefabrieken broeikasgassen uit, die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom is dit geen verstandige keuze vanuit een ecologisch standpunt.

Een echte kerstboom, waarom niet!

Een echte dennenboom is een goed alternatief voor de kerstboom van kunststof, maar niet zomaar een! Koop hem bij een kweker in de buurt of in een zaak die kerstbomen van lokale bodem verkoopt, uit de Ardennen bijvoorbeeld. Vraag de verkoper om een milieuvriendelijk gekweekte kerstboom, zonder bemestings- en bestrijdingsmiddelen dus. Denk ook aan het lot van je kerstboom na Kerstmis: kun je hem in de tuin planten? Naar het milieupark brengen?

Maak zelf een milieuvriendelijke kerstboom

Wil je Kerstmis echt milieuvriendelijk vieren, dan is de enige echte ecologische kerstboom degene die je zelf maakt! Deze optie heeft duizend en een voordelen: hij is goedkoop, heeft geen naalden die prikken en de vloer bezaaien, en je hoeft je geen zorgen te maken over recyclage. Bovendien wordt er geen echte boom ontworteld en bescherm je de natuur!

Om je eigen ecologische kerstboom te maken, neem je enkele grote stukken karton die je in elkaar knutselt in de vorm van een kerstboom in 3D. Je kunt ook dikke takken verzamelen, die je met stukjes touw verticaal aan elkaar bevestigt in de lange driehoekige vorm van een kerstboom. Nog een eenvoudiger idee: koop een groot stuk lei of schoolbord in de vorm van een kerstboom en laat de kinderen er hun eigen versiering op tekenen! Daarnaast kun je ook je eigen originele kerstversieringen maken: ecologisch en op basis van gerecycleerde materialen: stukken kurk, stukjes stof, schelpjes … Als de kunstenaars er een janboel van maken met al het schilderen, knippen en plakken ... geen paniek: met schoonmaakproducten als de sprays van Mr. Proper kun je alle vlekken makkelijk verwijderen.

Gebrek aan inspiratie? Op internet vind je tientallen DIY-handleidingen en ideeën voor een ecologische kerst. Maar het allerbeste idee is nog om je hele gezin te betrekken bij het maken van jullie zelfgemaakte kerstboom: dat wordt pas echt een gezellig moment in de sfeer van Kerstmis!

En jij, welke tips heb jij om Kerstmis te vieren met respect voor het milieu?

0
d6ef8e17-5e92-3afa-b671-998a7c940adb7083439250523112264
Bon
€ 1.50
Mr. Propre Vloeibare Allesreiniger

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies