Een paasboom? Zo maak je er een


Thuis
2/04/2019
Een kerstboom kent iedereen. Maar wist je dat je ook voor Pasen een boom kan zetten? Zo haal je de paassfeer én de lente in huis.

Met bloeiende lentetakken in een grote vaas, versierd met vrolijke paaseitjes haal je de paassfeer én het voorjaar in huis. Maar waar komt dat idee van een paasboom vandaan? En hoe maak je zelf zo’n prachtig exemplaar voor je hal, woonkamer of keuken? Ontdek hieronder de mogelijkheden en laat je inspireren. Alles mag, alles kan!

Eeuwenoud en toch trendy

Hoe hip de paasboom vandaag ook is, het idee erachter is niet zo nieuw en heeft wortels in de Germaanse traditie. De oude Germanen vereerden de meiboom om het ontwaken van de natuur en het begin van de lente te vieren. De frisgroene lente takken staan voor het geloof in het leven, voor vernieuwing en verandering. En omdat eieren een symbool voor vruchtbaarheid en levenskracht zijn, is je paasboom dus de ultieme ode aan de lente én aan het leven. Mooi toch?

Zo maak je zelf een decoratieve paasboom

Om je eigen paasboom te maken, zijn er weinig of geen regels. Wat heb je nodig?
Lentetakken, een vaas, versiering en jouw creativiteit.

 1. De takken
  De sierlijk gekrulde takken van de krul- of kronkelwilg worden het vaakst gekozen voor een paasboom. Je vindt ze in de lente overal: bij de bloemist, op de markt of misschien wel in je eigen tuin. Snij de takken af op de gewenste lengte.
  Zet je ze in water? Dan krijgen ze al snel mooie groene blaadjes en worden er wortels gevormd. Dat is fantastisch, want nadien kan je de takken makkelijk in de tuin (of in een grote pot) planten. Zo heb je volgend jaar weer nieuwe takken. Goed voor de natuur dus! Let wel op: de krulwilg groeit snel en kan 10 meter hoog worden.

  Ook de kronkelhazelaar levert met zijn lange geelgroene takjes mooie paastakken. Liever takken met bloemetjes? Kies dan bijvoorbeeld voor roze kersenbloesem, magnolia of voor uitbundig gele forsythia.
 2. De vaas
  Zet je takken in een stevige vaas, die je eerst eens goed opblinkt en afwast met Dreft Platinum. Wilgentakken blijven in water tot 4 weken goed. Geef je de takken geen water? Dan groeien er geen blaadjes aan. Zo kan je ze in een doorzichtige vaas schikken die je opvult met versierde paaseieren of chocolade eitjes.
 3. De versiering
  Aan de takken van je paasboom horen natuurlijk eitjes. Ontdek alvast 5 leuke ideeën om paaseieren te decoreren. Verder kan je er ook gekleurde veren of linten of decoratieve paasfiguren in hangen. Denk aan haasjes, kuikentjes of bloemen uit vilt, hout of papier. Die kan je zelf maken met de kids of voor een prikje kopen.

En jij, hoe zou jij je paasboom versieren?