Is een duurzame kerstboom mogelijk?


Thuis
30/11/2021

Wil jij Kerstmis op een milieuvriendelijke manier vieren? Wij zetten handige tips voor een ecologische kerstboom voor je op een rij.

 

Een kunstboom: hoe duurzaam is dat eigenlijk?

 

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is een kunstkerstboom niet noodzakelijk de meest ecologische en duurzame oplossing. Ondanks dat deze boom meerdere jaren achtereen hergebruikt kunnen worden, om zijn milieu-impact terug te verdienen, moet een kunstboom ten minste 5 tot 20 jaar gebruikt worden. Volgens het Franse agentschap voor milieu- en energiebeheer (ADEME) worden kunstbomen gemiddeld echter slechts 6 jaar bewaard. En dan hebben we het nog niet over de omstandigheden waaronder plastic kunstkerstbomen worden gemaakt: ze zijn gemaakt op basis van aardolie en bij de productie ervan worden broeikasgassen uitgestoten die schadelijk zijn voor het milieu. Verre van een duurzame en groenere kerst.

 

De natuurlijke boom, waarom niet

 

De natuurlijke boom is een goed alternatief voor de kunstboom, maar wel onder bepaalde voorwaarden! Je moet hem niet alleen elk jaar vernieuwen, maar je moet er ook voor zorgen dat je boom op een duurzame en gecontroleerde manier geproduceerd is, door een plaatselijk bedrijf, én dat het vervoer ervan niet te veel vervuiling heeft veroorzaakt. Vermijd daarom bomen van grootschalige distributie en supermarkten! Natuurlijke, onbewerkte kerstbomen zonder pot worden als groenafval beschouwd. Na de feestdagen worden in veel gemeenten kerstboominzamelingen georganiseerd. De bomen worden gerecycleerd tot compost of versnipperd voor hergebruik. Bewerkte of sneeuw-bespoten bomen zijn echter niet of nauwelijks recycleerbaar en kunnen niet als groenafval worden beschouwd.

 

Creëer je eigen eco-vriendelijke kerstboom

 

Om Kerstmis echt op een milieuvriendelijke manier te vieren, is er een echte duurzame kerstboom: 1tje die je zelf maakt! En ook nog eens met bijkomende voordelen: lage kostprijs, geen naalden op de grond, geen zorgen over recycling. En door te kiezen voor een zelfgemaakte boom, vermijd je het ontwortelen van een "echte" boom en behoud je de natuur, terwijl je ook je creativiteit gebruikt.

 

Kerstbomen knutselen doe je zo!

Je eigen milieuvriendelijke kerstboom maken kan gemakkelijk met grote stukken karton. Je past ze in elkaar om een 3D-boom te vormen. Tevens een goede manier om je oude verhuisdozen nieuw leven in te blazen. De kunst van het recyclen is aan jou!

 

Een 100% houten boom

Je kunt ook dikke takken verzamelen en die verticaal samenbinden met stukken touw om ze de langwerpige driehoekige vorm van een boom te geven. Versier het met de gebruikelijke slingers en een paar kerstballen voor een prachtig eindresultaat.

 

Een boom zonder afval

Wil je geen gedoe met naalden in je huis? Een ander, nog eenvoudiger alternatief: koop een grote lei in de vorm van een boom en laat de kinderen hun eigen versieringen tekenen! De boom kan ook worden versierd met originele en ecologische versieringen van gerecycled materiaal: kurk, textiel, schelpen, en meer.

Heb je geen inspiratie, volg dan onze handleiding! Maak je eigen kerstboom samen met familie, een perfect moment van samenzijn tijdens de feestdagen!