Oude meubels opknappen voor een origineel en economisch interieur


Thuis
4/10/2018
Het hoeft geen ramp te zijn als je alleen maar oude meubels uit grootmoeders tijd hebt of als je niet weet wat je moet aanvangen met de meubels uit de babykamer: die kun je opknappen, want je zult zien dat meubelrenovatie erg makkelijk is. Je kunt je meubels recycleren om er een nieuwe functie aan te geven en dat levert bijvoorbeeld een ideale inkomhal als resultaat op. Dit soort recuperatie heet upcycling.

Het hoeft geen ramp te zijn als je alleen maar oude meubels uit grootmoeders tijd hebt of als je niet weet wat je moet aanvangen met de meubels uit de babykamer: die kun je opknappen, want je zult zien dat meubelrenovatie erg makkelijk is. Je kunt je meubels recycleren om er een nieuwe functie aan te geven en dat levert bijvoorbeeld een ideale inkomhal als resultaat op. Dit soort recuperatie heet upcycling.

Upcycling, wat is dat?

Het woord upcycling klinkt misschien moeilijk, maar het principe dat erachter zit is heel simpel. Upcycling is gewoon het hergebruiken van versleten kleren of spullen: een vorm van recyclage waarbij het voorwerp eens goed opgefrist wordt of een nieuwe functie krijgt. Je kunt dus je meubels opknappen met een esthetisch doeleinde, maar ook gebruiksvoorwerpen opnieuw gebruiken, zoals lege flessen om er bijvoorbeeld elegante, moderne, originele sculpturen van te maken.

Hoe renoveer je de meubels?

Dat is niet moeilijk! Je kunt een oud meubelstuk dat je wilt opknappen van de zolder halen of er voor weinig geld een gaan kopen in een tweedehands winkel. Met dat meubelstuk ga je dan aan de slag om uitdrukking te geven aan je creativiteit en persoonlijkheid. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk een kinderbedje transformeren in een bureau voor een jonge scholier!

Een kinderbedje renoveren is makkelijker dan je denkt. Koop een plaat van glas en demonteer een deel van het bedje om er een origineel bureau van te maken met veel bergruimte! Profiteer van de gelegenheid om het hout mooi op te frissen met witte verf!

Met deze benodigdheden begin je aan de meubelrestauratie:

  • Een lap stof
  • Schuurpapier (gewoonlijk van gemiddelde korrelgrootte)
  • Plakband om sommige delen af te plakken (als je bijvoorbeeld verschillende kleuren verf gaat gebruiken)
  • 1 of 2 kleuren verf (die ook als grondverf kan worden gebruikt)
  • Een vernis om de verf te fixeren, indien nodig
  • Basisgereedschap zoals een schroevendraaier en een hamer (bijvoorbeeld van rubber)

Nog meer ideeën om de meubels uit de kinderkamer te restaureren

Je oude meubel restaureren gaat snel (in een halve dag ben je klaar). Het is stimulerend en bespaart centen. Laat je fantasie de vrije loop, zo vind je al snel een heleboel nieuwe gedaantes voor de meubelrenovatie.

Je kunt het hoofdeinde van het bed bijvoorbeeld transformeren in een praktische opberging voor de keuken. Gedaan met zoeken in alle schuiven en kasten!

Als je meer dan één kind hebt en het ernaar uitziet dat het een actief en druk nieuw schooljaar zal worden, waarom zou je dan niet de inkomhal inrichten met het upcyclen van boekenkasten door er opbergruimte van te maken?

En als er thuis geen meubels voorhanden zijn, denk dan aan de recyclage! Het is zo makkelijk om, zeg maar, appel- of wijnkisten te recycleren en te gebruiken als opberging in de kamers van de kinderen. Het enige wat je hoeft te doen is het hout wat afschuren en er een likje verf op te smeren om er een vrolijke toets aan te geven!

Ziezo! Nu ben je klaar om aan het opknappen van meubels te beginnen! Mocht je wat verf op de grond morsen, geen zorg: het enige wat je nodig het is een goed kuismiddel.

En jij, hoe geef jij je meubels een tweede leven?