Sorteren en het huis opruimen: tips en voordelen


Thuis
12/05/2021
Wil je meer ruimte in huis? Ontdek dan onze handige tips om kleding en spullen op te ruimen en meer plaats vrij te maken.

Niet alles tegelijk

Tenzij je motivatie ijzersterk is en niets je kan weerhouden, ga je niet in één enkele dag je hele huis opruimen. Bepaal eerst wat het dringendst gesorteerd moet worden en werk dan kamer per kamer af, of categorie per categorie. Nu weer 30 minuten hier, dan weer een uurtje daar. Door je huis of appartement beetje bij beetje op te ruimen, minimaliseer je de rommel die het onvermijdelijk zal opleveren. Je vermijdt ook gedemotiveerd te raken bij het aanzien van alle spullen die je overal verspreid hebt. Spreid de actie en blijf energiek en doeltreffend! Met deze opruimmethode kun je elk hoekje in huis geleidelijk aan ook goed schoonmaken. Denk daarbij aan het verwijderen van hardnekkige geurtjes met een Febreze Luchtverfrisser Spray.

Let op: dit betekent niet dat je het opruimen op de lange baan schuift. Maak elke sorteer- en opruimbeurt af en geef de voorwerpen en kleding die je overbodig vindt of niet meer gebruikt meteen weg. Ontdek ook onze tips voor een ‘capsule wardrobe’.

Laat je niet afleiden

Deze beetje-bij-beetje-aanpak zorgt ervoor dat je niet afgeleid raakt, want je moet er wel je hoofd bij houden! Als je tijdens het sorteren te lang twijfelt over een voorwerp, is het al een teken. Verdient dit echt de plaats die het in huis inneemt? Is het echt de moeite waard om dit ‘voor het geval dat’ bij te houden?

Nog een ander eventueel obstakel bij het sorteren: het stof. Houd altijd een Swiffer Duster bij de hand om de voorwerpen en oppervlakken meteen schoon te maken.

Het zou kunnen dat je ineens iets terugvindt wat je compleet vergeten was en herinneringen oproept. Dat zou je kunnen blokkeren. Leg dat soort dingen voorlopig even opzij en houd je er pas op het allerlaatste moment mee bezig!

Sentimenteel geladen voorwerpen

Het moeilijkste van een opruimsessie is het beslissen van wat je met sentimenteel geladen voorwerpen doet. Het is natuurlijk heel verleidelijk om ze bij te houden, maar het eindigt er vaak mee dat ze doodgewoon onder het stof komen te zitten en nooit meer gebruikt worden. Begin met het ordenen van alle spullen die geen gevoelswaarde hebben. Het is immers makkelijker om overbodige dingen, waar je geen waarde meer aan hecht, weg te doen en het resultaat zal je motiveren. Afhankelijk van de emotie die je voelt wanneer je een voorwerp in handen neemt - ontroering, vrolijkheid, droefheid - zou je moeten kunnen kiezen tussen bijhouden of weggooien. Als je twijfelt over sommige voorwerpen die veel plaats innemen, neem er dan een foto van. Zo maak je ruimte vrij, terwijl je de herinnering toch intact houdt.

Psychische voordelen van opruimen

Om je huis volledig op te ruimen en de juiste keuzes te maken bij het sorteren van je spullen, moet je mentaal het ideaal van een perfect huis loslaten. Je huis is eerst en vooral de ruimte waarin je leeft en het is dus heel normaal dat er spullen rondslingeren, zeker als je kinderen hebt.

Met een algemene opruimactie kun je je levensruimte eens goed uitmesten, maar ook je gedachten. Concentreer je op alle dingen die je bezit en bedenk wat de moeite waard is om te houden. Het effectieve resultaat krikt je zelfvertrouwen op en verhoogt je besluitvaardigheid. Sorteren en opruimen geven energie en helpen je in het bestrijden van stress en angstgevoelens. Het zou best kunnen dat je een of andere verloren schat uit een vergeethoekje haalt, die een glimlach op je gezicht tovert en je in één klap in een goed humeur brengt!

En jij, wat zijn jouw tips om te sorteren en je huis op te ruimen?

Zin in meer? Profiteer van kortingsbonnen op de producten van je lievelingsmerken.