3 ovenheerlijke bakrecepten voor een knusse zondag

DesktopImage
0
Héérlijk, zo’n zondag waarop je huis ruikt naar versgebakken brood en cake. En helemaal hygge. Zin om je huisgenoten of vrienden te trakteren op extra gezelligheid? Dat lukt gegarandeerd met deze 3 hyggeproof bakgerechten. Zet je oven op, zoek een Scandinavische playlist (Björk, Lykke Li, Avicii of Ásgeir), en de toon is gezet!

1. Supermakkelijke kaneelbroodjes

Ingrediënten voor 6 broodjes

  • 1 blik kant-en-klaar croissantdeeg
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 1 eetlepel boter


Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180°C (of volg de instructies op de deegverpakking).
  2. Rol het deeg uit tot een rechthoek.
  3. Smeer er wat boter op, bestrooi met kaneel en rietsuiker en rol het op.
  4. Snij er plakjes af van 2 cm breed, leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat.
  5. Na zo’n 15 minuten in de oven zijn ze klaar.
  6. Warm opdienen, en smullen maar! Bij het ontbijt, de brunch of als 4-uurtje.

2. Gezellige Zweedse cake voor bij de koffie

Ingrediënten voor 8 personen

Bodem:
  • 250 g bloem
  • 120 g koude boter, in blokjes

Vulling:
  • 250 ml water
  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 g bloem
  • 3 eieren op kamertemperatuur

Glazuur:
  • 250 g bloemsuiker
  • 30 ml melk (koud)
  • 30 mg zachte boter
  • 1 theelepel vanilla-extract

Afwerking:
  • 250 g geroosterde kokosschilfers


Bereiding

  1. Verwarm de oven op 190°C.
  2. Maak de bodem: doe de bloem en de koude boter in een kom en maak er met een vork een kruimelig mengsel van.
  3. Doe dit in een beboterde taartvorm (25 cm).
  4. Maak de vulling: breng het water en de boter in een sauspan aan de kook, neem van het vuur en voeg de vanille toe.
  5. Doe de bloem erbij en klop tot een glad mengsel.
  6. Zet weer op het vuur en roer krachtig tot het mengsel glanst.
  7. Neem van het vuur en laat 5 minuutjes rusten.
  8. Doe het in een mengkom en klop er 1 voor 1 de eieren bij tot een homogeen, glad en glanzend mengsel.
  9. Verdeel de vulling over de taartbodem.
  10. Zet in de oven en bak ongeveer 30 minuten, of totdat het lichtbruin kleurt.
  11. Laat op een rooster volledig afkoelen.
  12. Maak het glazuur: meng de bloemsuiker, boter, melk en vanille.
  13. Verdeel het glazuur over de cake en werk af met de geroosterde kokos.
  14. Serveer met een kop koffie.

Hans Christian Andersen-roggebrood

Ingrediënten voor 1 brood

  • 250 g volkorenbloem
  • 100 g roggebloem
  • 50 g havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • Snuifje zeezout
  • 1 ei
  • 300 ml yoghurt


Bereiding

  1. Verwarm de oven op 190°C.
  2. Meng bloem, havermout, bakpoeder en zout in een kom.
  3. Klop het ei met de yoghurt. Roer dit met een vork door de bloemmix.
  4. Maak een bal van het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Verstuif wat bloem over de deegbal en druk met je handen plat tot ongeveer 3 cm dik. Maak in het midden met een mes een kruisje (0,50 cm diep).
  5. Zet het brood 40 à 45 minuten in de oven. Het is klaar als er zich een stevige korst heeft gevormd en het hol klinkt als je op de onderkant tikt.
  6. Laat afkoelen op een rooster.
  7. Serveer lauwwarm. Heerlijk met een dikke laag echte boter en bessenconfituur!

Let’s hygge! 6 ervaringen die je deze winter moet uitproberen.

0

Je reactie toevoegen

Misschien iets voor jou: