1. Supermakkelijke kaneelbroodjes
Ingrediënten voor 6 broodjes
- 1 blik kant-en-klaar croissantdeeg
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 2 eetlepels rietsuiker
- 1 eetlepel boter
Bereiding
- Verwarm de oven op 180°C (of volg de instructies op de deegverpakking).
- Rol het deeg uit tot een rechthoek.
- Smeer er wat boter op, bestrooi met kaneel en rietsuiker en rol het op.
- Snij er plakjes af van 2 cm breed, leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat.
- Na zo’n 15 minuten in de oven zijn ze klaar.
- Warm opdienen, en smullen maar! Bij het ontbijt, de brunch of als 4-uurtje.
2. Gezellige Zweedse cake voor bij de koffie

Ingrediënten voor 8 personen
Bodem:- 250 g bloem
- 120 g koude boter, in blokjes
Vulling:
- 250 ml water
- 120 g boter op kamertemperatuur
- 1 theelepel vanille-extract
- 250 g bloem
- 3 eieren op kamertemperatuur
Glazuur:
- 250 g bloemsuiker
- 30 ml melk (koud)
- 30 mg zachte boter
- 1 theelepel vanilla-extract
Afwerking:
- 250 g geroosterde kokosschilfers
Bereiding
- Verwarm de oven op 190°C.
- Maak de bodem: doe de bloem en de koude boter in een kom en maak er met een vork een kruimelig mengsel van.
- Doe dit in een beboterde taartvorm (25 cm).
- Maak de vulling: breng het water en de boter in een sauspan aan de kook, neem van het vuur en voeg de vanille toe.
- Doe de bloem erbij en klop tot een glad mengsel.
- Zet weer op het vuur en roer krachtig tot het mengsel glanst.
- Neem van het vuur en laat 5 minuutjes rusten.
- Doe het in een mengkom en klop er 1 voor 1 de eieren bij tot een homogeen, glad en glanzend mengsel.
- Verdeel de vulling over de taartbodem.
- Zet in de oven en bak ongeveer 30 minuten, of totdat het lichtbruin kleurt.
- Laat op een rooster volledig afkoelen.
- Maak het glazuur: meng de bloemsuiker, boter, melk en vanille.
- Verdeel het glazuur over de cake en werk af met de geroosterde kokos.
- Serveer met een kop koffie.
Hans Christian Andersen-roggebrood

Ingrediënten voor 1 brood
- 250 g volkorenbloem
- 100 g roggebloem
- 50 g havermout
- 1 tl bakpoeder
- Snuifje zeezout
- 1 ei
- 300 ml yoghurt
Bereiding
- Verwarm de oven op 190°C.
- Meng bloem, havermout, bakpoeder en zout in een kom.
- Klop het ei met de yoghurt. Roer dit met een vork door de bloemmix.
- Maak een bal van het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Verstuif wat bloem over de deegbal en druk met je handen plat tot ongeveer 3 cm dik. Maak in het midden met een mes een kruisje (0,50 cm diep).
- Zet het brood 40 à 45 minuten in de oven. Het is klaar als er zich een stevige korst heeft gevormd en het hol klinkt als je op de onderkant tikt.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Serveer lauwwarm. Heerlijk met een dikke laag echte boter en bessenconfituur!
Let’s hygge! 6 ervaringen die je deze winter moet uitproberen.
Je staat op het punt je reactie te verwijderen.