5 vervangproducten om zonder eieren te koken


Thuis
28/11/2018
Wil je koken zonder eieren? Een heleboel hartige en zoete recepten zijn ook heel lekker met deze 5 vervangproducten.

Vervanger van eieren 1: banaan

Een geplette banaan kan zonder probleem de eieren vervangen in de meeste taarten en koekjes. En natuurlijk ook in je lievelingsrecept voor banana bread. Het voordeel van banaan als vervanger van ei in je dessertrecepten is dat het natuurlijke suikergehalte van deze vrucht er ook toe bijdraagt dat je minder witte suiker consumeert. Gebruik een kleine, goed geplette banaan. Als je slechts over een grote banaan beschikt, begin dan met de helft en voeg een beetje van de rest van de gemixte banaan toe, terwijl je let op de consistentie van je deeg om het gewenste resultaat te bereiken.

Vervanger van eieren 2: yoghurt natuur

Als vervanging van een ei in je recept kun je twee eetlepels natuuryoghurt gebruiken, die een zweem van melk aan je gerecht toevoegt. Dit is een kant-en-klaar vervangmiddel voor ei: je hoeft er alleen maar een potje yoghurt voor open te maken.

Vervanger van eieren 3: zetmeel

Zetmeel gebruik je als bindmiddel in gebak. Dankzij deze eigenschap kan zetmeel makkelijk eieren vervangen. Om één ei te vervangen in je recept, neem je twee eetlepels maïszetmeel of aardappelzetmeel.

Vervanger van eieren 4: appelmoes

Net als banaan is appelmoes een goede oplossing als vervanging van eieren in je gebak en koekjes. In dat geval gebruik je ongeveer 60 ml appelmoes. Ook hier begin je met het toevoegen van een grote eetlepel appelmoes aan je bereiding. Roer deze hoeveelheid eerst goed door het deeg voordat je eventueel meer toevoegt, anders riskeer je het beslag te vloeibaar te maken. Geen paniek als er enkele druppels moes op je top belanden: Ariel krijgt alle vlekken eruit.

Vervanger van eieren 5: granen

Lijnzaad en chiazaad zijn sterke bindmiddelen als je ze eerst in water laat zwellen en daarna mixt. Vooral lijnzaad moet eerst goed weken, anders levert het een onaangename textuur op. Voorzie dus tijd om de granen lang genoeg te laten weken. Overgiet ze met warm water, dan gaat het sneller.

Voor 2 eetlepels granen gebruik je dezelfde hoeveelheid water. Wacht minstens 10 minuten voor je mixt. Het voordeel van granen als vervangmiddel voor eieren is dat je ze zowel voor zoete als zoute gerechten kunt gebruiken.

En jij, weet jij hoe je eieren in recepten kunt vervangen?