7 cava’s met ‘n plus


Thuis
4/10/2018
Heb je iets te vieren, dan mag het bubbelen!

Comfy family party

Cava met grenadine en granaatappel
Giet in elk glas een klein scheutje grenadine en overgiet met cava. Werk af met granaatappelpitjes.

Gehaktballetjes met tomaat
Meng gekruid gehakt met een beetje fijngesneden ui, basilicum en rode peper. Rol er balletjes van en bak ze gaar. Serveer met een lepeltje ingedikte tomatensaus.


Pittige babbel met vrienden

Cava met citroensap en eetbare viooltjes
Druppel een beetje citroensap met wat vloeibare honing in een glas. Roer tot de honing is opgelost en overgiet dan met cava. Garneer met eetbare viooltjes.

Toastjes met mosterdboter en ham
Steek rondjes uit pompernikkelbrood. Meng roomboter met wat mosterd. Bestrijk het brood met deze mosterdboter en beleg vervolgens met gedroogde ham en vijgen.


Oosters onderonsje

Cava met kersensap en munt
Schenk een geutje kersensap in een champagneglas en overgiet met cava. Sprenkel wat fijngesneden munt in het glas. Voeg enkele noordkrieken toe.

Crispy wontonsmet chilisaus
Wontons kan je kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Frituur ze en serveer er chilisaus bij.


Trendy Scandinavisch

Cava met appelsap
Giet een scheutje appelsap in een glas en voeg cava toe. Werk af met kleine blokjes appel.

Hartige haringhapjes
Kook krieltjes in de schil en snij ze in dikke plakken. Leg er een schijfje augurk, een stukje haring (of maatje) en een plakje prei op. Zet vast met een cocktailprikker.


Marokkaans gezellig

Cava met abrikozen en munt
Pureer enkele abrikozen en haal door een zeefje. Schep in glazen en overgiet met cava. Werk af met een takje munt.

Gemarineerde olijven
Marineer groene olijven (liefst met pit, die hebben meer smaak) in olijfolie met verse kruiden (zoals takjes tijm, rozemarijn, munt, roze peperbolletjes en knoflook).


Fruitige zomerpret

Cava met watermeloen
Pureer het vlees van een stukje watermeloen (zonder de zwarte pitjes) kort in de blender. Schep in glazen en overgiet met cava. Voeg wat munt en citroen toe.

Glaasjes met ceviche
Marineer flinterdunne plakjes rauwe kabeljauw een paar uur in limoensap. Schep in glaasjes. Werk af met blokjes tomaat, zure room en veel zwarte peper.


Passioneel met twee

Cava met citrusfruit en Campari
Giet cava in een glas tot het voor 2/3de is gevuld. Giet er een klein scheutje Campari bij en voeg een paar plakjes flinterdun gesneden citrusfruit en een stukje aardbei toe.

Zuiderse auberginesticks
Snij een aubergine in dunne plakjes en gril ze gaar. Bestrijk ze met wat ingedikte tomatensaus en rol rond grissinisticks.

‘Kom snel, ik proef de sterren!'
de legendarische uitspraak van bedenker Dom Perignon na zijn eerste slok champagne

Bubbeletiquette

  • Laat de kurk nooit knallen! Hou ze tegen met je hand en laat ze met een ‘zuchtje' uit de fles komen.
  • Bubbels die je ‘puur' degusteert, drink je best uit een flûte of een hoog champagneglas. De zogenaamde ‘coupe' is niet zo geschikt, omdat de bubbeltjes dan veel sneller verdwijnen.
  • Serveer bubbels liefst bij een temperatuur van 8 tot 10°C. Leg de fles enkele uren voor het serveren in de koelkast. Vergeten? Vermijd de diepvries, want door de extreme koudeschok krijg je smaakverlies. Je kan de fles beter in een ijsemmer zetten en eventjes wachten.
  • Bewaar je ongeopende flessen liggend en niet rechtopstaand, zodat de kurk nat blijft.
  • Heb je de fles geopend en is ze nog niet leeg, dan kan je ze best afsluiten met een vacuümstop en rechtopstaand in de koelkast zetten. Drink ze binnen de drie dagen leeg.

Als het maar bubbelt
In elk land is er een andere benaming voor wijn met bubbels. Die naam is zelfs wettelijke bepaald.

  • Champagne: énkel voorbehouden voor de schuimwijnen uit de Champagnestreek, een klein gebied in het noorden van Frankrijk.
  • Crémant: de mousserende wijnen uit Frankrijk die niet uit de Champagnestreek komen. Als deze wijnen op exact dezelfde manier gemaakt worden als champagne, staat er ‘méthode traditionelle' op de fles.
  • Cava: Spaanse schuimwijn die op dezelfde wijze gemaakt wordt als champagne, maar dan wel met Spaanse druivensoorten.
  • Prosecco: dit is de naam van de Italiaanse schuimwijn én de naam van de druif die ervoor gebruikt wordt.
  • Sekt: schuimwijn uit Duitsland, vaak op basis van de fruitige Rieslingdruif.
  • Vonkelwyn: bubbeltjes uit Zuid-Afrika. Als ze op dezelfde manier gemaakt worden als champagne, staat er ‘cap classique' op de fles.