1 lepel puur geluk

1 lepel puur geluk

Kan één lepel smeuïge chocolademousse op tegen een luxueuze jacht, een ticket naar de tropen of een stilettocollectie à la Imelda Marcos? ZIN IN MEER-experte Evelien klopt, mengt, proeft en besluit: échte rijkdom zit in ’n klein potje.


"Wat zou je doen als je de Lotto won?" Een veelvoorkomende vraag die mij dit weekend weer eens werd gesteld. Ik geef toe dat ik er al vaak over heb gefantaseerd, vooral als ik door een mooie straat als de Cogels Osylei in Antwerpen rij. Ik zou er een prachtig art-nouveauhuis kopen, maar er ook wel voor zorgen dat ik genoeg geld overhoud om het te onderhouden en later eventueel te restaureren (zo praktisch ben ik dan wel).

Voor de rest heb ik niet zo veel grote wensen. Een boot? Ik word meteen zeeziek. Dure stiletto’s? Zinloos. Ik loop het liefst op comfortabele, sobere schoenen zonder hak. Verre reizen? Met een baby zit ik toch liever in een huisje in de Provence. Alleen op het vlak van keukenapparatuur zou ik me echt laten gaan.

Twee jaar geleden deed ik een impulsieve aankoop die ik me op dat moment eigenlijk niet kon veroorloven: een superluxueuze keukenrobot met zo'n krachtige motor dat je er nog net geen vliegtuig mee aan de praat kunt krijgen. Soms sta ik in mijn keuken gewoon te staren naar het toestel. Het geeft me een warm gevoel in mijn hart te weten dat ik binnen de 2 minuten 3 liter room kan opkloppen. Of dat ik 10 eiwitten tot meringue kan slaan alvorens ik het woord meringue tien keer heb uitgesproken. En dat mijn pastadeeg snel en efficiënt gekneed wordt zonder er een tenniselleboog aan over te houden.

Toen ik een paar weken terug chocolademousse maakte voor 80 personen (mijn huwelijksfeest, weet je nog wel?), deed ik dat dan ook met een grote glimlach op mijn gezicht. Geen druppeltje zweet te bespeuren, het was gewoon een kwestie van rustig een beetje mengen. Je hebt recepten waarbij je alleen maar eiwitten stijf moet kloppen om ze daarna te mengen met gesmolten chocolade. Dat zijn de zogenaamde light-recepten, maar die liet ik deze keer links liggen. Ik keek in mijn lievelingskookboek (Modern Classics deel 2, Donna Hay, p. 106) en koos een rijk, vol, luxueus recept waarbij je room, hele eieren en chocolade mengt tot een mousse die bijna onuitstaanbaar smeuïg is. Daarna spoot ik het goedje met een spuitzak in tachtig kleine potjes.

In principe bevat één eetlepel van deze mousse genoeg calorieën om een hele dag door te komen. Maar wie erin slaagt zich te beheersen, krijgt van mij een fles champagne!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Alleszins: echte rijkdom zit soms in een klein potje...

Chocolademousse zoals het hoort


Voor 8 personen

200 g donkere chocolade - 75 g roomboter, in blokjes gesneden - 4 eieren - 2,5 dl room - 2 eetlepels suiker

Zo maak je het
Doe de chocolade met de boter in een steelpannetje. Laat smelten op een laag vuur. Roer af en toe. Giet dit mengsel in een kom en voeg één voor één de eierdooiers toe. Blijf intussen goed roeren zodat de dooiers niet stollen. Klop in een andere kom de room tot zachte pieken, en klop in nog een andere kom ook de eiwitten tot zachte pieken. Voeg de suiker toe en klop dan nog even door tot je een dik en glanzend mengsel hebt. Spatel nu voorzichtig de room door het chocolademengsel. Ga verder met het eiwit. Schep het mengsel in 8 kommetjes en laat opstijven in de koelkast.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina