3 recepten met speculaas voor Sinterklaas


Thuis
4/10/2018
Zin in snel klaargemaakte recepten waarin je alle speculaas kunt verwerken die de Sint gebracht heeft? Deze suggesties zijn onweerstaanbaar!

Sinterklaas heeft voor alle brave kindertjes een Sinterklaascadeau en rond zijn komst heb je altijd veel speculaas in huis: die wordt immers uitgedeeld onder vrienden, collega's en in de familie… of je koopt hem zelf omdat je er zo dol op bent! Heerlijk met een kopje Earl Grey, subliem bij de koffie: het is niet moeilijk om te zwichten voor speculaas... Maar wat doe je met al die speculaas die je cadeau krijgt als je zelf al een hele voorraad hebt ingeslagen? Dan is het een goed idee om hem te verwerken in heerlijke dessertjes waar je vrienden een plezier kunt mee doen of die je kunt meenemen naar je werk, voor bij de koffiepauze! Dit zijn 3 recepten met speculaas om met spoed te testen!

Cheesecake met speculaas

Om je cheesecake met speculaas te maken heb je dit nodig:

Voor de bodem:

  • 250 g speculaas
  • 125 g gesmolten boter

Voor de garnituur:

  • 500 g roomkaas (type Philadelphia)
  • 150 g griessuiker
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eieren
  • 25 cl verse room
  • aroma naar keuze (1 theelepel extract van vanille, appelsien, kaneel of citroenschil...)

En nu snel naar het recept!

  • Verwarm de oven voor op 180°C (thermostaat 6).
  • Bedek de binnenkant van een taartvorm (met een diameter van 23 cm) met boterhampapier. Des te beter als de bodem van je taartvorm er makkelijk uit kan worden geklikt. Zorg dat er een brede rand papier boven de taartvorm uitkomt, zodat je de taart zonder problemen uit de vorm kunt halen zodra ze klaar is.
  • Meng de fijngeprakte speculaas met de boter.
  • Bedek de bodem van je taartvorm met dit mengsel en druk goed aan. Zet in de koelkast.
  • Klop de roomkaas met de klopper los tot hij romig is, voeg daarna de suiker, de bloem en een voor een de eieren er doorheen. Voeg daarna de verse room toe en het aroma van je keuze.
  • Giet het mengsel over de speculaasbodem in de taartvorm.
  • Zet 50 tot 55 minuten in de bakoven. Laat goed afkoelen voordat je in partjes gaat snijden.
  • Om je vingers van af te likken!

Crumble met speculaas

Als je speculaas tot poeder verkruimelt, of in iets grotere brokjes voor de liefhebbers, dan krijg je een bijzonder heerlijke crumble. Kies het fruit uit: appels zijn perfect en het goedkoopst. Maar je kunt dit recept ook testen met bloedperziken of peren… of experimenteren met een omgedraaide crumble waarop je frambozen verdeelt wanneer de crumble, die dan op de bodem ligt, een beetje is afgekoeld (in dit seizoen moet je het wel maar met diepvries frambozen doen!).

De ingrediënten:

  • 120 g speculaas
  • 180 g halfgezouten boter
  • 150 g bloem
  • 50 g suiker
  • een beetje kandijsuiker en kaneel in poeder

Dit recept is zo simpel dat je niet eens in stappen te werk hoeft te gaan! Mix de speculaas en vermeng gewoon met de andere ingrediënten. Verspreid het mengsel over het fruit en zet alles 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

Voor een ultra smulversie dien je de crumble met speculaas op met een bolletje vanille-ijs.

Popcakes met speculaas

Dit recept levert totaal originele lolly's op die bijzonder in de smaak vallen bij kinderen, zowel klein als groot! Wat je nodig hebt:

  • 150 g speculaas
  • roomkaas (type Philadelphia)
  • suiker (naar smaak)
  • lollystaafjes waarop je de kleine popcakes prikt vooraleer je ze laat afkoelen
  • glazuur en/of garnituur: gesmolten chocolade, speculaaskruimels, glazuur van roomkaas… Maak je eigen glazuur met een beetje bittere cacao of koffie-extract…

Klaar om te beginnen! Voor je popcakes met speculaas volg je deze stappen:

  • Mix de speculaas tot een fijn poeder.
  • Meng dit poeder beetje bij beetje met de roomkaas. Ga geleidelijk te werk tot je een makkelijk kneedbaar deeg bekomt, dat nog een beetje vochtig is en makkelijk in bolletjes te rollen is.
  • Prik elk bolletje (elk ongeveer zo groot als een noot) op een staafje.
  • Zet je popcakes in de koelkast om te koelen, vooral als je ze met gesmolten chocolade wil glazuren, want daarvan riskeren ze in te zakken (terwijl mooi rond toch veel beter is!)
  • Bereid je diverse glazuren en haal de lolly's uit de koelkast. Rol ze door de diverse garnituren. Als je vlekken maakt op je schort of keukenhanddoeken, gooi die dan achteraf gewoon in de wasmachine met je favoriete wasmiddel. Daar hoef je dus voorlopig niet aan te denken!
  • Smakelijk!

En jij, heb jij ook een tip voor het verwerken van speculaas in originele, feestelijke toetjes?