5 x 'n waanzinnig yes!-effect

5 x 'n waanzinnig yes!-effect

Niets mis met degelijke, Vlaamse kost. De uitdaging bestaat erin de meest banale gerechten te pimpen tot een topschotel. Euh ja, maar hoe dan? Héél eenvoudig, beweert Zin in meer-experte Evelien.


Deze ochtend stond ik met mijn man en dochter in de supermarkt te dralen. "Zeg jij het maar." Mijn man trok zijn schouders op en mompelde: "Doe maar iets." Ik protesteerde heftig. "Ik moet ALTIJD beslissen wat we gaan eten. Nu is het JOUW beurt!!!" "Oké, oké," verweerde hij zich. "Euh... Een simpel slaatje?" Meer input had ik niet nodig. "Een simpel slaatje! Bedoel je dan met feta, olijven, gegrilde groenten en kip?" "Precies!"

En zo zat ik weer in mijn creatief element. Het kan namelijk nooit 'gewoon simpel' zijn. Vraag om puree en ik draai er lente-uitjes en mosterd onder. Wil je witte vis, dan knutsel ik een papillot ineen. Ik hou ervan om dagdagelijkse kost te pimpen tot iets bijzonders. Een lepeltje pickles in vleessaus, gedroogde Bicky-uitjes over het slaatje, een scheut porto in de bolognaisesaus... Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn.

Omdat ik in een gulle bui ben, geef ik vandaag vijf simpele supertips voor een waanzinnig yes!-effect.

1. Groene blaadjes

In oude kookboeken zie je hoe elk gerecht gegarneerd wordt met een kunstig gelegd blaadje peterselie, basilicum of dille. Maar waarom zou je die lekkere groene kruiden bewaren voor de afwerking? Ik beschouw kruiden als een volwaardig ingrediënt, aangezien ze ongelooflijke smaakmakers zijn. Maak bijvoorbeeld eens zelf een kruidenmayonaise met veel fijngesneden bieslook, dille en kervel. Pimp een gewone salade met een handvol blaadjes kruiden (basilicum, bladpeterselie). Meng je zelfgemaakte lamsgehaktballetjes met fijngesneden munt. En wees vooral niet te zuinig: groen mag, groen moet!

2. Spice it up

Eerlijk: hoe lang staan al die exotische specerijen (komijn, kaneel, kardemom...) al in je kruidenrekje? Doe er iets mee! Deze truc leerde ik onlangs van een collega. Breng een pan water aan de kook en doe er gigantische hoeveelheden specerijen in (bv. steranijs, mosterdzaadjes, kaneel, korianderbolletjes, peper...). Laat afkoelen en giet vervolgens door een zeef. Bewaar deze specerijenbouillon in een afgesloten fles in de koelkast en gebruik ze om rijst of noedels in te koken. Of maak er soep van.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

3. Crunchy

Elk gerecht heeft een zekere 'beet' of iets krokants nodig. Dat hoeft niet altijd een gebakken korst te zijn. Je kan ook geroosterde nootjes (zalig in slaatjes) of rauwe lente-uitjes (die maken alles fris) toevoegen of een krokant garnituur maken, zoals parmezaankoekjes. Hoe? Heel eenvoudig! Leg geraspte parmezaanhoopjes naast elkaar op een bakplaat en laat ze enkele minuten garen in een op 180°C voorverwarmde oven.

4. Fris!

Of om het op z'n tv-chefs te zeggen: fraîcheur. Je maakt elke maaltijd lichter verteerbaar door een fris, licht zurig element toe te voegen. In mijn geval is dat bijna altijd limoen of citroen. Het sap doe ik in vinaigrettes of eenvoudige marinades (gewoon met wat olijfolie) en sauzen op basis van eieren en boter, zoals Hollandse of béarnaisesaus. De geraspte schil heeft een minder ingrijpend, zurig makend effect op de smaak en heeft vooral een aromatische functie. Rasp de schil heel fijn en voeg ze toe aan gehaktmengsels, pasta's met kaassaus en desserts op basis van room.

5. Alleen de állerbeste ingrediënten

Het lijkt een cliché, maar als je werkt met de beste ingrediënten, is je maaltijd altijd speciaal. Koop je vlees en gevogelte zo veel mogelijk biologisch: ik betaal graag wat meer euro's voor een betere, eerlijke smaak. Vervang de gewone melk in je béchamelsaus of pudding eens door een fles verse melk (in het koelvak van de supermarkt). Maak tijd om naar de wekelijkse groentemarkt te gaan en koop rijpe seizoensproducten. Als je voorbij een boerderij rijdt waar ze aardappelen, aardbeien of asperges verkopen, rij er dan niet zomaar voorbij. Het is fantastisch om ingrediënten aan de bron te kopen, aangezien ze sowieso veel verser en waarschijnlijk minder bewerkt zijn dan in de supermarkt.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador